323 bin SSK'lı özel hastanelerde şifa aradı...

Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 Mart 2005'ten itibaren SSK'lılara açılan özel hastaneler, bugüne kadar 323 bin SSK'lı hastaya hizmet verdi. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Dr. Sami Türkoğlu bu hizmetin karşılığında özel hastanelerden 8.606.739 YTL ödeme çıkarıldığını bildirdi.

ÖZEL Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım, SSK'lıların C grubu olarak bilinen küçük hastanelere yönlendirildiğini öne sürdü. Yıldırım, ?SSK'lılara sistem çok iyi anlatılamadı. Özel hastaneler arasında 4 ayda büyük bir dengesizlik ortaya çıktı. Dernek üyelerinden, SSK'lı hastaların C grubu küçük hastanelere yönlendirildiği yönünde şikayetler alıyoruz' dedi.

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Dr. Sami Türkoğlu ise, hastaların C grubu hastanelere yönlendirildiğine ilişkin bir şikayet almadıklarını kaydetti. Dr. Türkoğlu, SSK'nın özel hastaneler ile yaptığı sözleşmenin 5.1.2 maddesine göre, yönlendirilme yapılmasının yasak olduğunu, yapanlar hakkında sözleşmenin 4.27 hükmüne göre alınan teminat miktarının yüzde 20'si oranında ceza uygulandığını söyledi.

SSK'lı hastaların özel hastanelerden 30 Mart 2005'den itibaren yararlanmaya başladığını da belirten Dr. Türkoğlu, bu tarihten 19 Temmuz 2005'e kadar 323.568 SSK'lı hastanın özel hastanelerden hizmet aldığını ve SSK'ya bu hizmetin karşılığında özel hastanelerden 8.606.739 YTL ödeme çıkarıldığını bildirdi. SSK'lı hastaların yönlendirilmesi durumunda önce yönlendirmeyi yapan merkezin yazılı olarak uyarıldığını belirten Dr. Türkoğlu, ?Bu yönlendirmenin tekrarlanması halinde ise, sözleşme hükümlerine dayanarak sözkonusu özel hastane ve merkez ile anlaşmamızı 1 yıl süreyle feshediyoruz. Sözleşmesi feshedilen kurumdan 1 yıl boyunca sağlık hizmeti alınmasını yasaklıyoruz' diye konuştu. İstanbul'da 69 hastanenin SSK ile sözleşme yaptığını belirten Yaşar Yıldırım ise, ?Karmaşa hala sürüyor, SSK'lılar iyi bilgilendirilemedi' diye konuştu.

SADECE ANLAŞMALILAR:

Özel sigortası olan hastalar ile SSK'lılar arasında hiçbir ayrım yapılmadığını belirten Yıldırım, ağır cerrahi ameliyat gerektiren vakaların özel hastanelerce reddedildiğine ilişkin iddiaları yanıtladı. Yıldırım, ?Bir hastane böyle davranmış olabilir. Ama genelleme yapmak doğru olmaz. Sadece SSK'lılar özel sigortası olanlardan farklı olarak her işlem için SSK'nın provizyon sisteminden onay bekliyor' şeklinde konuştu. Bu iddialara yanıt veren Dr. Sami Türkoğlu ise, SSK Genel Müdürlüğü ile sözleşme yapan sağık kuruluşlarının yapamayacakları işlemleri kendilerine bildirmek zorunda olduklarını kaydetti. Sözkonusu sağlık kuruluşunun ?yapabilirim' diye bildirimde bulunmasına karşın hastayı reddetmesi halinde sözleşmenin 4.12 maddesi gereğince işlem yaptıklarını kaydeden Dr. Türkoğlu, ?Bu maddede, ?Sözleşmeyi kabul eden merkez, hastalar arasından vaka seçimi yapamayacaktır' hükmü var' dedi.

ÖZELDE DE BEKLİYORLAR:

SSK'lı hastanın özel hastaneye emekliyse emekli karnesi, çalışıyorsa vizite kağıdı, kimliği ve sigorta kartıyla gelmesi gerektiğini anlatan Yıldırım, şu bilgileri verdi: ?Özel hastanede SSK'lı hastanın protokol numarası girilerek provizyon alınıyor. Hak sahibi olup olmadığı sorgulanıyor. Eğer 10 gün önce aynı konuda hizmet almışsa ret cevabı alıyor. Çünkü ilk muayenenin üstünden en az 15 gün geçmesi gerekiyor.' SSK'lı hastanın yaptıracağı tüm işlemler için provizyondan onay alması gerektiğini belirten Yıldırım, ?Tüm testlerin, kan tetkiklerinin sonuçlarını da SSK'ya bildiriyoruz. Bu yüzden işlemler ağır yürüyor, fark almayan hastanelerde yine kuyruklar oluşuyor' dedi.'

Acıbadem: Kardiyolojide ekime kadar doluyuz

ACIBADEM Sağlık Grubu Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Meri Bahar, SSK'lıların C grubu hastanelere yönlendirildiğini gözlemlediklerini söyledi. Kardiyoloji ve kalp cerrahisi işlemlerini kapsayan paket anlaşmalardan fark ücreti almadıklarını belirten Bahar, ?Adını koyamadığımız bir yönlendirme var. SSK hastanelerinden C grubu hastanelere bir yönlendirme yapıldığını düşünüyoruz' dedi. Günlük baktıkları SSK'lı hasta sayısını kısıtlamadıklarını belirten Bahar, ?Özellikle Kadıköy ve Bakırköy hastanelerimizde kardiyoloji alanında büyük bir yığılma oluştu. Ekim ayına kadar tüm randevularımız doldu. SSK'lıları bekletmemek için randevu sistemiyle çalışıyoruz' diye konuştu. Bazı yanlış uygulamalar yapıldığına dikkati çeken Bahar, ?SSK'lı hastaya bir kalp pili takıldıysa, ikinci pilin takılmasına izin verilmiyor. Tıbbi gerekçe sunulsa da, aynı durum ikili, üçlü stentler için de geçerli. SSK bunun yerine by-pass yapsaydınız diyor. By-pass hasta için stent takılmasından daha zor bir tıbbi işlem' dedi.

SSK'lı hastalar fark almayana gidiyor

MEDICANA Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, SSK'lı hastaların yönlendirildiğine ilişkin iddialar konusunda şöyle konuştu: ?Hastaneleri fark ücreti konusunda devlet serbest bıraktı. Serbest piyasa ekonomisinin kuralları işliyor. Fark almayan hastanelere daha çok hasta gelmesi normaldir. Eğer SSK'lı hasta A ve B grubu hastanelere gidecekse fark ödeyeceğini biliyor.' Özel hastanelerin hiç fark almadan hizmet vermesinin mümkün olmadığına değinen Bozkurt, ?Devletin fark almayı teşvik etmesi lazım. Çünkü yıllarca SSK'ya prim ödeyip, kuyrukta beklememek için SSK hastanesinden hizmet almayan kişiler çok küçük şikayetler için özel hastanelere akın ediyor. Bu da gerçek hastaya ulaşmamızı güçleştiriyor' dedi.

Hastaları yönlendirmek etik bir davranış değil

MEMORIAL Hastanesi Medikal Direktör Yardımcısı Dr. Çetin Köksal, SSK'lıların C grubu hastanelere yönlendirildiğine ilişkin iddiaları duyduğunu belirterek, ?Ancak böyle bir vakaya rastlamadım. Biz hastanemizde böyle bir uygulama yapmıyoruz ve kesinlikle etik bulmuyoruz. Paket dışı ya da diğer ödeme durumlarında hasta öncelikle bu konuda bilgilendirilir ve hastadan imzalı onayı alınır' dedi. Dr. Köksal, sağlık çalışanlarına değişen uygulamalar hakkında eğitimler ve seminerler verilmesi sayesinde aksaklıkların önüne geçilebileceğini söyledi.

Özel hastanelerde katılım payı alınmayan ayakta işlemler

1- Tümör FDG PET
2- Beyin PET
3- Myokard PET
4- Myokard Perfüzyon Sintigrafisi (SPECT)
5- Beyin Perfüzyon Spect
6- Hemodiyaliz (Asetatlı)
7- Hemodiyaliz (Bikarbonatlı)
Özel hastanelerde katılım payı alınmayan yatarak işlemler
1- Anjiyo-Anjiyo ile sağ ve sol kalp kateteri
2- Koroner anjioplasti
3- Koroner stent takılması
4- Kalıcı pil (pacemaker)
5- Geçici pil (pacemaker)
6- ICD (Implantable Cardioverter defibrillatör)
7- By-pass
8- Aort-Mitral kapak replesmanı

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber