Vergi müfettişleri 5 bin firmayı denetleyecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Ağustos 2012 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın tek çatı altında topladığı denetim birimi Vergi Denetim Kurulu, 5 bin kadar mükellefi denetleyecek. Daha önce yılın ilk yarısında denetim yapan müfettişler, Eylül-Kasım dönemi için ikinci turneye hazırlanıyor. Müfettiş, bu dönemde de 15 ayrı turne mahallinde denetim gerçekleştirecek

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Maliye Bakanlığı'nın tek çatı altında topladığı denetim birimi Vergi Denetim Kurulu (VDK) müfettişleri, Mükellef Esaslı Risk Analiz Katmanı (MERAK) projesi kapsamında Türkiye genelinde 5 bin kadar mükellefi denetleyecek. Bu kapsamda, Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlıklarında görevli 306 müfettiş, Nisan-Haziran döneminde 59 ayrı turne mahallinde, Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlıkları ile Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlıklarında görevli 96 müfettişte Mayıs-Temmuz döneminde 16 turne mahallinde denetim yaptı. Eylül-Kasım dönemi için ikinci turneye hazırlanan 112 müfettiş, bu dönemde de 15 ayrı turne mahallinde denetim gerçekleştirecek. Böylece, her iki denetim döneminde Türkiye genelinde 500'ü büyük ölçekli, 4 bin 500 kadarı da küçük ölçekli olmak üzere 5 bin kadar işletme denetlenecek. Müfettişler ayrıca, ikinci denetim döneminde vergi usul kanunu çerçevesinde belirlenen 11 alanda incelemeye yönelecekleri öğrenildi.

MÜFETTİŞ ÖNCE KENDİ RİSK ANALİZİNİ YAPACAK

Müfettişler, MERAK'la belirlenen risk analizinin dışında kendi risk değerlendirmesini yapıp, raporunu gönderdikten sonra mükellef üzerinde kapsamlı denetime karar verilecek. Bu çerçevede denetimdeki müfettişlerden MERAK projesi ile belirlenen riskli mükellefler olmasına rağmen MERAK projesinin risk belirlemesinin dışında kendisinin risk değerlendirmesini yapıp, raporunu göndermesi öncelikle istendi. Müfettişlerin gönderdiği analiz raporları ise Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlıklarında 14, Organize Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Grup Başkanlıklarında 2, Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlıklarında 3, Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlıklarında 51 olmak üzere oluşturulan 40 Grup Başkanlığı bünyesinde 70 ayrı 'Rapor Değerlendirme Komisyonu' tarafından incelenecek. Bu Komisyonlarda, başkan ve üye olarak da, 210 Vergi Başmüfettişi ve Vergi Müfettişi görevlendirildi.

İstanbul'a özel 200 denetçi

VDK kurulduktan sonra Türkiye genelinde 6111 sayılı yasa ile başlatılan kapsamlı vergi affı nedeniyle müfettişlerin bugüne kadar sadece vergi affındaki zaman aşımı süreleri ile ilgilendikleri belirlendi. Bu konuda İstanbul'a özel önem veren denetim kurulu, buradaki firmalar için 200 müfettiş özel olarak görevlendirdi.

Maaşları Halkbank'tan alacak

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nda çalışan 4 bin 772 kadrolu personelin maaş ödemelerine aracılık edecek banka da belirlendi. Kurul oluşturulmadan önce, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının her türlü harcamalarının Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu ve Gelir İdaresi Başkanlığının ilgili kalemlerinden karşılanmasına da son verildi. Bu yılbaşına kadar Vergi Müfettişleri, maaşlarını farklı bankaların farklı şubelerinden almaktaydı. Yine Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının harcamaları da bu tarihe kadar farklı tahakkuk birimleri tarafından yapılmaktaydı. Kurul'un Halk Bankası ile yaptığı anlaşma çerçevesinde maaşlar Halkbank ile ödenmeye başlandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber