Memurların sadece %1,8'i maaşıyla tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MAAŞIYLA GEÇİNEBİLENLER: YÜZDE 1,8

Soru: Aldığınız ücretle ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyor musunuz?

Ankete katılan memur sayısı : 3021
Değerlendirmeye alınan anket sayısı : 2888

Yalnızca zorunlu ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum : 1709 (% 59,2)
Tüm ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum : 52 (% 1,8)
İhtiyaçlarımı karşılayacak düzeyde ücret alamıyorum : 1127 (% 39)

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı anket sonuçlarına göre memurların yalnızca % 1,8'i bütün ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde maaş alıyor. Ankete katılanların verdikleri cevaplara göre ?yalnızca zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilenlerin oranı % 59,2 iken; ?ihtiyaçlarımı karşılayacak düzeyde ücret alamıyorum? diyenlerin oranı % 39 olarak belirlendi.

MEMURUN KURTARICISI EŞ DOST YARDIMI
Soru: Aldığınız ücret harcamalarınıza yetmiyorsa, geçiminizi hangi yolla sağlıyorsunuz?

Ankete katılan memur sayısı : 3021
Değerlendirmeye alınan anket sayısı : 3021

Yakınlarımdan yardım alıyorum : 587 (% 19,4)
Fazla mesai yapıyorum : 220 (% 7,3)
İkinci bir iş yapıyorum : 245 (% 8,1)
Kredi kartı ile vadeli işlem yapıyorum ve borçlanıyorum : 905 (% 30)
Harcama yapmamaya çalışıyorum : 1064 (% 35,2)

Anket sonucuna göre, memurların aldıkları maaşla geçinebilmek için öncelikli olarak harcamalarından kıstı. Bunun yanında zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla kredi kartı ile vadeli işlem yapan memurlar borç batağına saplandı. Borç kıskacına giren memurlar da çareyi yakınlarından yardım almakta bularak geçinmeye çalıştılar.

AKYILDIZ:BU TABLO HÜKÜMETİN AYIBIDIR
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız anket sonucunda ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi. Kamu çalışanlarının geçimlerini sağlamak için adeta bin takla atması gerektiğini kaydeden Akyıldız, mevcut durumun hükümetin ayıbı olduğunu söyledi. Akyıldız şöyle konuştu: ?Kamu çalışanları ayın sonunu getirebilmek için adeta cambaz oldular. Memurların büyük bölümünün kredi kartı kıskacında olduğunu biliyoruz. Memurlar sadece açlıktan ölmeyecekleri bir ücrete mahkum edilmiş durumdadırlar. Uzun yıllardır yüksek enflasyon karşısında kemer sıkması istenen kamu çalışanı sonunda öyle bir duruma getirilmiştir ki, adeta yardım almadan, ek iş yapmadan yaşaması mümkün değildir.

3 yıl önce iktidara geldiğinde kamu çalışanlarına ?sabredin rahatlayacaksınız' diyenlerin verdiği sözler boş çıkmıştır. Enflasyon rakamlarının düşük, büyüme oranlarının yüksek olduğunu söyleyenler, sıra memura gelince farklı bir ekonomik tablo sunmaktadırlar. Bugün memurun önemli bir bölümü eş dost yardımı ile geçinmeye çalışmaktadır. Siyasi irade kamu çalışanının her zaman destek olacak eşi dostu bulunduğunu bilmelidir. Kamu çalışanı yalnız değildir. Ancak bu gidiş sürerse siyasi iradenin yalnız kalacağı kesindir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber