Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde, istekleri dışında diğer kurum ve kuruluşlara nakledilen 14 bin eski banka çalışanı görevlerine dönmek için imza kampanyası başlattı.

Haber Giriş : 10 Ekim 2003 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde, istekleri dışında diğer kurum ve kuruluşlara nakledilen 14 bin eski banka çalışanı görevlerine dönmek için imza kampanyası başlattı.

Kamu bankalarının bölge müdürlüklerini yeniden hizmete açması ve sınavla yeni personel alması, eski banka çalışanlarını ümitlendirdi. Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde, istekleri dışında diğer kurum ve kuruluşlara nakledilen 14 bin eski banka çalışanı görevlerine dönmek için imza kampanyası başlattı. Kısa sürede 5 bin imzaya ulaşan çalışanlar, topladıkları imzaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletecek.

Ekonomik krizler nedeniyle kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirilmesi için yapılan düzenlemeler sonucunda 32 bin kamu bankası çalışanı ya emekli edildi ya da diğer kurumlara nakledildi. Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası'nın (BÇS) yapmış olduğu araştırmaya göre Ziraat, Halk ve Emlak bankalarında 2000 yılında toplam 62 bin civarında olan personel sayısı, halen Ziraat Bankası'nda 22 bin, Halk Bankası'nda 8 bin olmak üzere toplam 30 bin civarında bulunuyor. Bilindiği gibi, Emlak Bankası kapatılarak personeli diğer iki bankaya nakledilmişti. Kamu bankalarından uzaklaştırılan yaklaşık 32 bin personelin 18 bini emekli olmak zorunda kalırken, 14 binin üzerinde personel de istekleri dışında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledildi.

Nakledilen personelin 5 bin 837'sini Halk Bankası, 8 bin 515'ini de Ziraat Bankası personeli oluşturuyor. Bankacıların atandığı kurumlar itibarıyla üniversiteler 2 bin 126, Maliye Bakanlığı bin 558, İçişleri Bakanlığı bin 182, Orman ve Çevre Bakanlığı ise bin 159 personel ile en fazla atama yapılan ilk dört kuruluşu oluşturdular. Nakledilen personelin çoğunluğunu memur 4 bin 384, şef veya şef yardımcısı 3 bin 408, koruma ve güvenlik görevlisi 985 ve veznedar 857 kişi olmak üzere bu dört unvan oluşturuyor.

AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte kamu bankalarının yönetimleri değiştirildi. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı'nda Zeki Sayın'ın atanmasının ardından 57. Hükümet döneminde kapatılan kamu bankalarının bölge müdürlükleri peş peşe açıldı. Yeni dönemde kapatılan Ziraat Bankası Bankacılık Okulu yeniden hizmete sokuldu. Kamu bankalarındaki yeniden yapılandırılmaya paralel olarak, başta müfettiş yardımcısı olmak üzere sınavla personel alınması eski banka personelini cesaretlendirdi.

Bu gelişmeler üzerine, eski görevlerine dönmek isteyen banka çalışanları imza kampanyası başlattı. Kısa sürede 5 bin imzaya ulaşan banka çalışanları, kampanya sonuna kadar bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyor. İmza kampanyası 11 Ekim Cumartesi günü sona eriyor. Eski bankacılar, imzaların tamamlanmasından sonra topladıkları imzalar ile taleplerini Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın'a iletecek. Kampanyayı yürüten BÇS Genel Başkanı Ayhan Çivi, bankalardan diğer kurumlara nakledilen personelin maaşlarında yüzde 40 kayıp yaşandığını ve unvanlarının altında görevlerde çalıştırıldıklarını ifade etti. Çivi, ?Kamu bankalarının personel ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Yeni banka yönetiminin üst görevlerde banka kökenli insanları tercih etmesi, nakledilen personeli umutlandırmıştır. Bu nedenle; dışarıdan personel almak yerine; diğer kurumlara nakledilen personele öncelik verilmelidir.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber