Ergün: Ekonomi de 130 km hızla gidiyorduk, artık 90 km hızı geçmeyeceğiz/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2012 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "2012 yılında, özellikle Avrupa ülkelerinden kaynaklanan riskler nedeniyle hızımızı biraz yavaşlattık. 130 kilometre hızla gidiyorduk, 90 kilometre hızı geçmeyeceğiz. Ama ilerlemeye devam edeceğiz." dedi.

Kocaeli Ticaret Odası Meclis Toplantısı'na katılan Nihat Ergün, burada yaptığı konuşmada, ekonomiye değindi. Ergün, ekonomide herbir gelişmenin ne kadar önemli olduğunu ticaret erbablarının yakından bildiğini beliterek, şunları kaydetti:

"Özellikle güven ve istikrar ortamı, mali disiplin, bankacılık sisteminde yapılmış olan düzenlemelerin ekonomimize nasıl bir direnç kazandırdığı, nasıl bir güven ortamı oluşturduğu hepinizin malumudur. İstikrarın olmadığı makro ekonominin bozuk olduğu dönemlerde hepimiz büyük sıkıntılar yaşadık. Bunların büyük bir bölümünü çok şükür geride bıraktık. Zaten son küresel krizde ve sonrasında, yaşadığımız bu süreçte Türkiye ekonomisinin artık sağlam dinamiklere sahip olduğunu hep beraber gördük. İşte 2010 ve 2011 yıllarında Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi biz olduk. 2012 yılında özellikle Avrupa ülkelerinden kaynaklanan riskler nedeniyle hızımızı biraz yavaşlattık. Yani, 2010 kadar 2011 kadar hızlı gitmeyeceğiz. Ama ilermeye devam edeceğiz. Sadece, 130 kilometre hızla gidiyorduk, 90 kilometre hızı geçmeyeceğiz. Niye yolda sıkıntılar var. Keskin virajlar var. Bir takım çökmeler var. Heyelan olan yerler var. Bunu gördüğümüz için hızımızı ona göre ayarlıyoruz. Ama yolumuza devam ediyoruz."

"CARİ AÇIKTA GEREKLİ ARGÜMANLAR DEVREYE SOKULDU"

Türkiye ekonomisiyle ilgili en eleştirilerin cari açıkta yoğunlaştığını anlatan Ergün, şöyle devam etti:

"Eskiden kamu borçları, yüksek faiz, yüksek enflasyon çok eleştirilirdi. Makro ekonomiler berbattı. Bütçe açıkları... Şimdi Türkiye ekonomisinin aşırı bütçe açıkları nedeniyle, aşırı kamu borçları nedeniyle, yüksek faiz nedeniyle eleştiren var mı? Yok. Neyle eleştiriliyor? Cari açıkla. Cari açık büyümeyle de parelel bir mesele. Ama cari açığı gerektiğinde kendi lehinize çevirebilecek argümanları devreye sokma şansına sahipsiniz. Şimdi o argümanlar devreye sokuldu."

"İŞSİZLİK EN DÜŞÜK SEVİYEYE ULAŞTI"

Bakan Ergün, işsizliğin 2005 yılından bu yana en düşük seviyeye ulaştığını aktaran Ergün, "Bütün bunlar, bu başarılar... Hani, herşey dünyada güllük gülüstanlık olur, herkesin işi iyi gider, sizinki de iyi gider. O zaman denir ki, 'Zaten kardeşim herkesin işi iyi gidiyor. Ne var ki bunda. Herkesin ülkesinde işsizlik düşüyor, herkesin ülkesinde büyüme var'. Öyle mi peki? Yok, herkesin ülkesinde yok. Başta Avrupa olmak üzere ülkelerde önemli problemler var. Bizim bu başarımız, Avrupa'da yaşanan sorunlara rağmen, elde edilen bir başarıdır. Türkiye'nin başarısının önemi, birçok Avrupa ülkesinin büyüyemediği, daraldığı, işsizlik oranlarının arttığı, kredi notlarının azaldığı bir ortamda gerçekleştiriyor." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber