'Artık Türkiye'nin taşı toprağı daha fazla para ediyor'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2005 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, 17 Aralık sonrasında Türkiye'ye olan yatırımcı ilgisi ve yatırımların arttığına işaret ederken, "17 Aralık'tan sonra, Türkiye'nin taşı toprağı daha fazla para ediyor" dedi.

Türkiye'nin AB ile ilişkileri ve ekonomideki son gelişmeler konusundaki soruları yanıtlayan Babacan, bankacılık sektöründeki yabancı sermaye girişine ilişkin soruya karşılık Babacan, bu konuda kaygı duyulmaması gerektiğini, işin doğal akışına bırakılması halinde her şeyin kendiliğinden düzeleceğini ifade etti.

Türk bankacılık sektörüne gelen yabancı sermayede ortaklık yapısının gözlendiğinin altını çizen Babacan, yabancıların Türkiye pazarında mutlaka yerli bir ortak arayacaklarını belirtirken, "çünkü Türkiye'de iş yapmak için yerli ortak önemlidir" şeklinde konuştu.

Babacan IMF ile ilişkilere değinirken, IMF ile bundan böyle yapısal reform ayağının biraz daha azalarak, yapısal reformların daha çok AB ile götürüleceğini belirtti.

Babacan, "Stand-by'ın birinci yılı sonrasında, yapısal reformlar ayağı azalıyor, IMF ile daha çok bütçe, para politikaları görüşülecek" şeklinde konuştu.

AB sürecinin üç önemli ayağına işaret eden Babacan, bunlardan birincisinin siyasi uyum çalışmalarını içeren "siyasi" ayak olduğunu, ikincisinin 35 başlığı içeren "teknik müzakere" sürecinden oluştuğunu, üçüncü ayağın ise sivil toplum kuruluşları arasındaki diyaloğun güçlendirileceği "iletişim" ayağı olduğunu ifade etti.

Babacan, 31 Ağustos'ta AB Daimi Temsilciler Konseyi (COREPER) toplantısı ile daha sonra 1-2 Eylül'de, İngiltere'nin Newport bölgesinde Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılacak gayri resmi AB Konseyi'nde tartışılması beklenen Müzakere Çerçeve Belgesi'nin teorik olarak onaylanma ihtimalinin bulunmasına karşın, Belgenin onayına ilişkin nihai bir karar çıkma olasılığının zayıf olduğunu kaydetti.

AB'deki hiç bir ülkenin, Türkiye'nin 3 Ekim'de gireceği değişim sürecine karşı olmadığını belirten Babacan, "herkes, Türkiye'nin 3 Ekim sürecinden geçerek, standartlarını yükseltmesini, refahını arttırmasını istiyor" dedi.

Babacan ayrıca, AB sürecisinde, devasa bir yapılanmaya gitmeyeceklerine vurgu yaparken, icracı bakanlıkların içinde olacağı esnek bir yapılanma düşündüklerini, AB Başmüzakerecilik kurumunun ise az sayıda çekirdek bir yapıyla, daha çok iletişim trafiğini yönlendireceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber