Başkent'te kapalı otoparklarda çalıntı araç önlemi yok

Gaziantep'te 4'ü çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının ardından Emniyet'in dağıttığı 5 çalıntı aracın akıbeti konusunda net bir bilgi yok.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Plakalar, sosyal paylaşım sitelerinde ve gazetelerde yayınlanırken özel işletilen çok katlı otoparklarda herhangi bir tedbir bulunmuyor. Ankara'nın en büyük kapalı otoparkındaki özel güvenlik görevlileri arabaların plakalarını kontrol etmediklerini söylüyor.

DAHA ÖNCE BOMBA YÜKLÜ ARAÇ YAKALANMIŞTI

Her gün binlerce aracın girip çıktığı Kurtuluş Parkı'ndaki otopark Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tedavi olduğu Hacettepe Hastanesi'ne 300 metre mesafede. Binlerce aracın girip çıktığı otoparkta plakaları okuyup emniyeti bildiren bir sistem de bulunmuyor. Araçların giriş çıkışına izin veren güvenlik görevlileri plaka kontrolü ve arabalarda güvenlik incelemesi yapmıyor. Gaziantep'teki bombalı saldırının ardından dağıtılan çalıntı plakalar konusunda da güvenlikçilerin herhangi bir bilgisi yok. Görevli, ?Çalıntı araçların plakası bizde yok. Plakaları da incelemiyoruz.? diyor. 2007 yılında bomba yüklü bir aracın polisin dikkatiyle yakalandığı kapalı otoparkta büyük bir facianın eşiğinden dönülmüştü.

HER GÜN NİKÂH KIYILAN DÜĞÜN SALONU

Araçlar konusunda hiçbir tedbirin alınmadığı çok katlı otoparkın yanında, TED Ankara Kolejine ait olan ve Çankaya Belediyesi'nce kullanılan tesisler, karşısında her gün onlarca nikâh törenin yapıldığı Vedat Dolakay Nikâh Salonu ve Kurtuluş Parkı yer alıyor. Otopark, Hacettepe ile İbn-i Sina hastanelerine de yaklaşık 300 metre uzaklıkta.

SÖZLEŞMELERDE GÜVENLİK ŞARTI VAR, UYAN YOK

Sadece Ankara'da değil Türkiye'nin 81 ilinde özel şirketlerin işlettiği otoparklarda yaşanabilecek terör saldırılarına karşı herhangi bir hassasiyet bulunmuyor. Belediye ve valilikler otoparkların işletmelerini özel firmalara verirken sözleşme yapıyor. Sözleşmelerde araçların her türlü güvenlik incelemesinin yapılması, şüpheli otomobillerin emniyet güçlerine bildirilmesi şartı bulunuyor.

İSPARK'LARDA ANLIK İSTİHBARAT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirket tarafından işletilen İSPARK'lar ise güvenlik konusunda sıkı davranıyor. İstanbul milyonlarca aracın trafikte dolaştığı İstanbul'da ise çalıntı ve şüpheli araçlarla ilgili Emniyet ile anlık istihbarat paylaşımı yapılıyor. Araçlar otoparka yaklaştıklarında görevlilerin elinde bulunan el terminalleriyle plakaya fiş kesiliyor. Bin 700 dolara ithal edilen el terminallerine girilen araç bilgileri emniyetin sistemine düşüyor. Sistem sayesinde otomobiller adım adım izlenmiş oluyor.

YED-İ EMİN OTOPARKLARINDA 3 AŞAMALI GÜVENLİK

Ankara Trafik Vakfı yetkilileri ise kendilerine bağlı 8 otoparkta trafikten çekilen araçların tutulduğunu bunlar için ise 3 aşamalı güvenlik sorgulaması yapıldığını belirtti. Trafikten çekilen her türlü araç polis tarafından yediemine getiriliyor. Girişte öncelikle aracın altı, bagajı ve kaputu açılıp inceleniyor. Otoparka giriş yaptığında da meydan görevlisi bakıyor. Araba o gün alınmazsa hemen oto hırsızlığa haber veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber