Büyükşehir Belediyesi HES'le para basacak

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Sakarya Nehri üzerinde yapımı devam eden Hidroelektrik Santral (HES) yıl sonunda tamamlanacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 19:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HES, SASKİ'ye yılda ortalama 8 milyon lira gelir sağlayacak.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, yaptığı açıklamada, HES'te çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, regülatör inşaatının tamamlandığını, santral binasının yüzde 90 bitirildiğini kaydetti. Keleş, ?2010 yılının Temmuz ayında inşaatına başladığımız santralimizi yıl sonunda devreye almayı planlıyoruz.? dedi.

Keleş, Türkiye'de ilk defa bir yerel yönetimin HES inşa ettiğini hatırlatarak, ?Enerji konusunda SASKİ olarak başlattığımız projeler diğer illere de örnek oluyor. Yapımı büyük ölçüde tamamlanan HES 6-7 yılda kendini amorti edecek. Adasu Regülâtörü ve HES adını verdiğimiz bu projenin EPDK'dan 25 Nisan 2008 tarihinde lisansını aldık. İşin inşaat ve hidromekanik kısımları 29 milyon TL'ye elektromekanik kısımları ise yaklaşık 10 milyon TL olmak üzere toplam 39 milyon TL'ye ihale edildi. 10 megawatt gücünde olan HES, yılda ortalama 40 milyon Kilowat enerji üretecek. Bu üretimde SASKİ'ye yılda ortalama 8 milyon TL kazandıracak.? şeklinde konuştu.

Santralin çevreye duyarlı nehri tipi santral olduğunu vurgulayan Rüstem Keleş, ?Santralimizin hizmete girmesiyle birlikte Sakarya Nehri'nin iki yakasında da rekreasyon projesi başlatılacak. Rekreasyon projesiyle nehir çevresini yaşanabilir bir alana dönüştüreceğiz. Yıllarca değerlendirilmemiş olan Sakarya Nehri'nden hem elektrik üreteceğiz hem de insanların aileleriyle birlikte hoş vakit geçirebilecekleri bir alanı Sakarya'ya kazandırmış olacağız.? diye konuştu.

Nehir üzerinde kurulacak olan diğer iki santral hakkında da bilgiler veren Keleş, şunları kaydetti: ?Sakarya Nehri üzerinde yaptığımız çalışmalar neticesinde 2 ayrı yerde daha tesis kurulabileceğini tespit ettik. Ova Regülâtörü ve HES adını verdiğimiz ikinci tesisin de EPDK'dan lisansı aldık, projelendirme süreci devam ediyor. Akım Regülâtörü ve HES adını verdiğimiz üçüncü santralin fizibilite incelemesi ise DSİ'de devam ediyor. Her bir tesiste yıllık ortalama üretim 40?45 GWh olacaktır. Toplam üretimin ortalama 45 yıllık devirde 600 ? 650 milyon dolar getirisi olacağını hesaplıyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber