Çanakkale Truva Müzesi'nin projesi tamamlandı

Çanakkale'de bulunan Truva antik kentinde çıkan tarihi eserleri sergilemek için yapılacak Çanakkale Truva Müzesi'nin projesi tamamlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müze yapıldıktan sonra zamanla yurtdışına kaçırılan eserlerin geri getirilmesi için çalışma başlatılacak.

Dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olan Truva'da 150 yıldır yapılan kazılarda çıkan eserleri sergilemek için düşünülen müze projesi hayata geçiyor. Yıllardır konuşulan müze için geçen yıl yapılan yarışmada seçilen eserin ekibine, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından detay projenin yapılması için ihale verildi. Biten proje, bakanlığa teslim edilecek. Teknik çalışmaların sonucunda da müzenin ihalesi yapılacak.

Çanakkale ve Türkiye için önemli olan müze projesinin ayrıntılarını, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, Truva kazılarının yapıldığı yerde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Projenin Truva ve Çanakkale için çok önemli olduğunu belirten Daniş, müze yapıldıktan sonra Çanakkale'nin turizmde bir üst lige çıkacağını söyledi. Daniş, ?Artık kültür turizmi sektörel anlamda yapılabilecek anlama geliyor. Konuyla ilgili çevrelere göre ilk yıldan itibaren ziyaretçi sayısı en az iki kat artacak. Şu anda 550-600 civarında olan ziyaretçi sayısı, 1 milyonu aşacak. Bu da Çanakkale'deki turizmi olumlu etkileyecek. Bu potansiyelle biz de Çanakkale'de turizmle ilgili yeni açılımlara gitmek, kendimizi yeni döneme hazırlamak zorundayız." dedi.

KAÇIRILAN ESERLER GERİ GETİRİLECEK

Bölgede 150 yıldır yapılan kazılar sonucu çıkan eserlerin yüzde 90'ının yurtdışına kaçırıldığını ve değişik müzelerde sergilendiğini hatırlatan Milletvekili Daniş, bunların geri getirilmesi için çalışacaklarını söyledi. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan yardım isteyen Daniş, yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: ?Bunlar kadar önemli olan bir diğer husus ise Bakan Günay zamanında kaçırılan birçok eserin geri getirilmiş olması. Bu anlamda kendilerine çok teşekkür ederiz. Başarılı bir süreç devam ediyor. Şimdi hep beraber, Çanakkale olarak beklentimiz, Truva'dan çıkan eserlerin Türkiye'ye, çıkarıldığı topraklara tekrar kazandırılması. Zaten dünya arkeoloji aklı bu noktada hareket ediyor. Truva'nın da bu anlamda ciddi bir lobisi olduğunu biliyorum. Truva eserlerinin sergilendiği yurtdışındaki müzelerin önlerinde kuyruklar oluştuğunu düşünürsek, bunun ne kadar önemli olduğunu kavramış oluruz. Truva Müzesi, dünyada ses getirecek ve takdir toplayacak bir proje olacak.?

İNŞAAT BU YIL BAŞLAYACAK

Bu yılın sonlarına doğru inşaat çalışmasının başlayacağı Çanakkale Truva Müzesi, antik kentin yanındaki boş alanda yapılacak. 100 dönüm arazi üzerinde olacak müzenin büyük bir kısmı yer altında bulunacak. Merdiven yerine rampa sisteminin kullanılacağı müzede, 150 yıldır yapılan kazılarda çıkan ve bir kısmı Türkiye'de olmak üzere dünyadaki 46 müzede sergilenen eserler geri getirilip sergilenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber