Hattat Enerji ilk taşkömürünü çıkardı, 11 bin yeni istihdam kapısı açıldı

Hattat Holding Enerji Grubu - Hema Enerji'nin 300 milyon Euro yatırımla tamamladığı Amasra Taşkömürü Madeni ilk bölümünde üretim başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 20:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Madenin senede 10 milyon ton taş kömürü üreteceği öngörülüyor.

Taşkömürü üretiminin yanı sıra Hattat Enerji tarafından bölgede planlanan termik santralin de tamamlanması ile bölgeye 3,5 milyon Euro yatırımla enerji üssü yapılırken, 11 bin yeni eleman istihdam edilecek.

Hattat Holding ile Çinli Datıng firması tarafından açılan ilk maden Amasra Taşkömürü Üretim Kuyusu'nda ilk kömür çıkarıldı. Hema Enerji Bartın-Amasra Taşkömürü Madeni'nde eksi 710 metreye inen Yıldız ve Bayraktar'ın çıkardıkları ilk kömür kendilerine özel anı olarak hediye edildi.

Çıkarılan kömürün yaklaşık 5.000-6.000 kalori civarında olduğunu dile getiren Enerji Bakanı Yıldız, "Dünya standartlarında bir kömürdür. Biz burada kazasız belasız çalışma temenni ediyoruz. Türkiye ekonomisine kazandırılacak bir değer olarak görüyoruz. Türkiye'de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz ve bunu önceliklerimiz arasına alıyoruz. Yaklaşık 720 metre aşağıda 8,5 metre çapında 3 adet kuyu var. Bu Kuyular 25 kilometrelik bir hatla birbirine bağlanacak ve bu kömür elde edilmiş olacak. " dedi.

Taner Yıldız, kurulacak termik santralde ithal kömür kullanılmayacağını belirterek; "Çevreye duyarlı termik santraller olmasını temenni ediyoruz. Çevresel etkilere de önem veriyoruz. Başbakanımızın da bu konuda talimatı var. Amacımız yerli kaynakları değerlendirmek. Burada 1 kilogram bile ithal kömür kullanılmayacak." ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise yer altında 3 adet ortalama 700 metre derinliğinde Kuyular olduğunu aktarırken; "Bu kuyularda alttan birbirine bağlanıyor. Biz de oraya indik kompresörle kazarak elimizde gördüğünüz kömürü çıkardık. Hakikaten kalori değeri çok fazla bir kömür. İnşallah ülkemiz enerjisine çok büyük bir katkı sunacak. Çok büyük bir anlaşma ve büyük bir yatırım. Herkesi tebrik ediyorum." dedi.

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat da Hattat Holding Batı Karadeniz Mega Enerji Üssü Projesi'nde ilk aşamanın tamamlandığını, toplam 300 milyon Euro yatırımla taşkömürü madeninde üretimin başladığını vurguladı.

Çinli Dating Firması ile en çevreci, güvenli ve son teknolojide açılan ilk madeninin ardından, diğer maden kuyularının ve çalışmalarının devam ettiğini bildiren Mehmet Hattat, planlanan termik santral projesi ile de bölgeye 11 bin yeni istihdam oluşturulacağını 3,5 milyon Euro yatırım yapılacağı duyurdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber