Ağustos ayı toptan ve perakende fiyatları arttı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2012 19:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 0,85, toptan eşya fiyatları ise yüzde 0,76 oranında arttı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından oluşturulan fiyat indekslerine göre ağustos ayında geçen senenin aynı ayına nispeten perakende fiyatlar yüzde 10,21, toptan fiyatlar yüzde 7,70 artış elde etti. Bu indekslerde 24 aylık serilerden oluşan senelik ortalama artış hesabına göre 2012 Ağustos ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi ortalama yüzde 9,20 arttı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise ortalama yüzde 11,47 artış kaydetti.

Ulaştırma ve Haberleşme Harcamaları grubunda yüzde 1,64, gıdada yüzde 1,63, konutta yüzde 1, ev eşyası harcamalarında yüzde 0,26 oranında artış; kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 2,46, giyim harcamalarında ise yüzde 1,89 oranında azalış gözlendi. Sağlık ve Kişisel Bakım ile Diğer Harcamalar grubunda ise ağustos ayında fiyat hareketi olmadı.

Gıda fiyatları ağustos ayında yüzde 1,63 oranında artış gösterdi. Fiyatları artan gıda maddeleri pirinç, buğday unu, hamur tatlıları, kuru pastalar, yufka, bulgur; dana ve koyun eti ile tavuk, sucuk, sakatat, salam, sosis; kahvaltılık margarin, sıvı yağlar, yumurta, yoğurt, zeytinyağı, tereyağı; kuru fasulye, soğan, mercimek, nohut, kuruyemiş, elma, limon, domates, taze fasulye, sivri biber, salatalık, patlıcan, kıvırcık salata, kabak, maydanoz, bamya, yeşil soğan; zeytin, çay, bal, tahin helvası, reçel, kakaolu fındıklı bar, çikolata, hazır çorbalar, kola, şişe suyu, gazoz ve meyve sularından oluştu.

Fiyatı azalan gıda maddeleri de makarna, bisküvi, beyaz peynir, süt, kaşar peyniri, patates, yaş üzüm, karpuz, şeftali, kavun, armut, erik ve salça oldu.

Fiyatında artış görülen yakıt ürünlerinin başını linyit kömürü, tüpgaz, fuel oil ve gazyağı çekti. Ağustos ayında petrol ürünlerine yapılan yukarı yönlü fiyat ayarlamalarının yanı sıra Gıda Harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerin maliyet kaynaklı fiyat artışları ağustos enflasyonunda etkili oldu.

Geçtiğimiz ay kimyevi maddelerde yüzde 3,52, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 2,35, mensucat grubunda yüzde 0,78, gıda maddelerinde yüzde 0,47, inşaat malzemelerinde yüzde 0,39, madenler grubunda yüzde 0,01 oranında artış; işlenmemiş maddelerde yüzde 0,61 oranında azalış elde edildi. Yıllık fiyat artış oranı, 2012 Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 7,70, senelik ortalama artış oranı ise yüzde 11,47 oldu.

İTO'nun rapor ile ilgili değerlendirmeleri ağustos ayında Yunanistan'da siyasi ve finansal belirsizliklerin devam etmesi, İspanya'daki ekonomik daralmanın öngörülenden fazla olması, finansal piyasalarda endişeleri daha da artırdığı yönünde oldu.

Oda, ekonomik aktivitenin daralmasına rağmen Türkiye'de ihracatın artması ile talep kompozisyonunun dengelenmesinin devam etmesi cari açıkta daralmanın süreceğine yönelik beklentileri desteklediğini dile getirdi.

Merkez Bankası sıkı para politikasının desteği ile enflasyonun beklentiler seviyesinde seyrettiğini bildiren İTO, Ortadoğu'da siyasi karmaşaların yanı sıra ABD ve Çin ekonomilerinde belirsizliklerin enerji piyasalarında oluşturacağı etkilerin, kısa vadeli sermaye hareketlerinin stabil olmaması, muhtemel döviz kuru ve ithalat fiyatları artış enflasyonunun hedeflenen seviyelere gelmesinde başlıca risk unsurları olmayı sürdüreceğini öngürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber