Memur zammı görüşmeleri Anayasa değişikliğini erteletti.

Haber Giriş : 29 Ağustos 2005 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları ile Bakan Şahin arasındaki sert geçen görüşmeler, Anayasa değişikliğini bir süre erteletti. Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, 'Paketi CHP'ye de göndereceğiz' dedi

MECLİS Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun hazırladığı 52 maddelik Anayasa değişikliği paketini masaya yatıran AKP'li yöneticiler, daha önce yapılan ilk toplantıda Anayasa'yı baştan sona gözden geçirme kararı almıştı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ve Kuzu 29 Ağustos Pazartesi günü tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırmıştı. Ancak, memur sendikaları ile Başbakan Yardımcısı Şahin arasındaki sert geçen görüşmeler, Anayasa değişikliğini bir süre erteletti. AKP'li Ergin, bugün yapacakları görüşmeyle ilgili 'Henüz tarih belli değil ancak bu hafta içinde bu görüşme olmayacak' dedi. Anayasa paketini müzakere edeceklerini belirten Kuzu, 'Birkaç kez daha bir araya gelebiliriz. Hazırlanan paketi CHP'ye de göndereceğiz' diye konuştu. Kuzu, 52 maddelik paketi 12 ya da 15 maddeye indireceklerini vurguladı.

Türkiye milletvekilliği

Pakette, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce gündeme getirdiği Türkiye milletvekilliğinin yer alması bekleniyor. Buna göre, 450 milletvekili mevcut sistemle seçilecek. 100 Türkiye milletvekili ise partilerin aldıkları oy oranına göre belirlenecek.

Seçilme yaşı 25'e düşecek

Anayasa değişikliği paketinde yer alması beklenen bir diğer düzenleme de seçilme yaşının indirilmesi. Buna göre, milletvekili yaşının 30'dan 25'e düşürülmesi öngörülüyor. Milletvekili yeminin tekrar düzenlenmesi planlanıyor.

Yurt dışına asker gönderme

Pakette, yurt dışına asker göndermeye imkan veren bir düzenlenmenin de yer alması bekleniyor. Buna göre, milletlerarası hukukun meşru saydığı haller yanında ulusal çıkarların gerektirdiği durumlarda asker gönderilmesine imkan verilecek. Anayasa'nın 'Savaş hali ilanı ve silahlı kuvvet kullanılmasına izin verme' başlıklı 92'nci maddesine, 'Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde' ibaresinden sonra 'ulusal çıkarların zorunlu kıldığı hallerde' ibaresinin getirilmesi düşünülüyor.

2B pakette

Kamuoyunda 2B olarak bilinen ve orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışına yönelik düzenlemenin de pakette yer alması bekleniyor.

Anayasa değişikliği paketinde kamu denetçiliği, memurların çalışma şartları ve memurlarla toplu görüşme ve pazarlık yapılması ile yasama dokunulmazlığının yeniden düzenlenmesinin de yer alması öngörülüyor.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber