Adli Tıp, 450 bin liralık tazminat davasında hekimleri kusurlu buldu

Yediği mantar sebebiyle karaciğerini kaybeden, nakille yeniden hayata tutunan 15 yaşındaki Esra Yıldırım'ın ailesinin, tedavide geç kalındığı iddiasıyla Sağlık Bakanlığı hakkında açtığı 450 bin liralık tazminat davasında, Adli Tıp Kurumu, tedaviyi yapan doktorları kusurlu buldu. Adli Tıp Kurumu raporunda, hastalığın tanısında geç kalındığı belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2012 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde yaşayan İlhan (47) ve Sündüz Yıldırım (39) çiftinin üç çocuğundan en büyüğü olan Esra, yediği mantardan zehirlendi. Mantar nedeniyle karaciğeri iflas eden Esra için nakil yapılacak kadavra bulunamayınca, teyzesi Fatma Özbek Akan (33) yeğenine karaciğerinin bir bölümünü verdi. Teyzesinin karaciğeriyle hayata tutunan Esra'ya, nakil sonrası yüzde 80 oranında sakatlık raporu verildi.

Zehirlenme sonrası 3 kez başvurdukları Sapanca Devlet Hastanesi'nde teşhis ve tedavi ile sevk işlemlerinin zamanında yapılmaması sonucu kızlarının karaciğerini kaybettiğini öne süren Esra'nın ailesi, Sağlık Bakanlığı hakkında Sakarya 1. İdare Mahkemesi'nde 450 bin liralık tazminat davası açtı.

Sağlık Bakanlığı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan bilirkişinin hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Bakanlığın raporunda, Sapanca İlçe Hastanesi'ndeki doktorların, hastanın direk mantar yedikleri iddiası üzerine başvurmamalarına rağmen besin zehirlenmesi düşündükleri, ertesi gün komşu çocuğunun da aynı sebeple gelmesi üzerine mantar zehirlenmesi üzerine yoğunlaşıldığı belirtildi. Bu süreçte, hastanın genel durumunun iyi, şuurunun açık olduğu kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Babanın 'biz bu mantarı kendimiz yetiştiriyoruz. Devamlı yiyoruz, bir şey olmadı. Şimdi neden olsun' diyerek konunun anlaşılmasını geciktirdiği, bu süre içerisinde hastanın kontrole çağrıldığı, mantar zehirlenmesi şüphesi ortaya çıkınca hastanın bir üst hastaneye sevkinin yapıldığı, dolayısıyla hastanede doktorların uygulamış oldukları tedavilerde herhangi bir ihmallerinin ve kusurlarının bulunmadığı tespit edilmiştir."

Mahkeme, Esra Yıldırım'ın sakat kalmasının Sapanca Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilen yanlış teşhis ve tedaviden kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirlenmesi amacıyla dosyayı Adli Tıp Kurumu'na gönderdi.

ADLİ TIP: AYIRICI TANIYI TAM OLARAK YAPMAYAN HEKİMLERİN EYLEMLERİ TIP KURALLARINA UYGUN DEĞİL

Dava dosyasındaki ifadeleri ve belgeleri inceleyen 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu, hazırladığı raporu mahkemeye gönderdi. Raporda, aynı gün saat 03.00, 09.20 ve 18.24'de benzer şikayetlerle aynı hastaneye başvuran hastanın, mantar zehirlenmesi açısından ayırıcı tanısının yapılması ve bu kapsamda kan tetkiklerinin değerlendirilmesi gerektiği, ancak hastanın babasının yanlış yönlendirmesi sonucunda bu tetkiklerin yapılmadığı ve tanıda geç kalındığını kaydedildi. Tanının, daha erken konması durumunda karaciğer nakline gerek kalmaksızın hastanın iyileşme ihtimalinin bulunduğu ifade edilen Adli Tıp İhtisas Kurulu raporunda, yanlış yönlendirmeye rağmen gerekli ayırıcı tanıyı tam olarak yapmayan Sapanca Devlet Hastanesi hekimlerinin eylemlerinin tıp kurallarına uygun olmadığı vurgulandı.

Raporda, zamanında tanı konup tedavi başlansa bile mantar zehirlenmesi vakalarında karaciğer nakli gerektirecek karaciğer yetmezliği ve buna bağlı ölümün meydana gelebileceği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber