Van'da deprem ardından bin derslik yerine 2 bin derslik yapılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 15:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Depremin ardından bin 91 dersliğin kullanılmaz hale geldiği Van; hayırseverlerin, TOKİ'nin ve devletin katkıları ile 2 bin 31 dersliğe kavuşuyor. Yıkılan okulların yerine yapılan yeni derslikler, 2012-2013 eğitim öğretim sezonuna yetiştirilmeye çalışılıyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, dersliklerin tamamlanması ile birlikte Van'da yıkılan derslik sayısının iki katına ulaşacaklarını belirtti. Sayılır, böylece depremi fırsata dönüştüreceklerini, ancak yeni sezon öncesinde en büyük sorunun fiziki yapı olduğunu ifade etti. Sayılır, dersliklerin tamamının en geç bir ay içinde tamamlanarak kendilerine teslim edilmesi için yoğun çaba gösterdiklerini açıkladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali ihsan Sayılır, ?Bu depremlerde yüzlerce vatandaşımız ve meslektaşlarımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden herkese Allah'tan rahmet diliyorum. Öğretmen arkadaşlarımı özlemle anıyorum. Yüce Mevla'dan, bir daha böyle felaketler yaşatmamasını diliyorum. Deprem olduğu günden bu yana milli eğitim müdürlüğü olarak biz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için tüm çabayı gösterdik. Acılar hafifletmek ve insanlarımızın yarasına çare olmak için mücadele ettik. Birinci depremin ardından 155, ikinci depremin ardından da 180 okulumuzun onarımını tamamlayarak eğitim ve öğretime hazır hale getirdik. Bu çabamız gerçekten olağanüstü bir çabaydı. Depremin hemen ardından kısa zaman içinde bu kadar çalışma yaparak açmak kolay değildi. Depremin hemen ardından tüm okullarımızda iki kez olmak üzere hasar tespit çalışması yaptık. Bütün okullarımızın hasar durumunu belirledik. Hasarlı olan okullarımızı eğitime kapattık. Hasarsız olan okullarımızda da eğitime başladık. 22 bin öğrencimizi taşımalı eğitimle okullara taşıdık. Depremin ardından 74 bin öğrencimizi il dışına gönderdik. Onların okullara yerleştirilmeleri için görüşmeler yaptık. Daha sonra öğretmenlerimizi görevlendirerek öğrencilerimizi tek tek okullarında ziyaret ettik. 3 bin öğrencimizi ücretsiz olarak sınavlar öncesi kurslara yerleştirdik.? dedi.

Sayılır, depremin ardından milli eğitim bütçesi ile 253, merkez bütçesi ile 288, hayırseverlerin katkısı ile 690 ve TOKİ yatırımları ile 800 olmak üzere, 2 bin 31 derslik yapılacağını ifade etti. Toplamda, depremde yıkılan derslik sayısının iki katına ulaşmış olacaklarını ifade eden Sayılır, ancak burada sorunun zaman sıkıntısı olduğunu söyledi. İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, şöyle devam etti:

"Deprem sonrasında yapılan okulların bir kısmı tamamlanmak üzere, bir kısmı tamamlandı. Bazıları da bir iki hafta içinde bitecek. Biz bunların en kısa zamanda tamamlanması için çaba gösteriyoruz. Ancak hepsinin tamamlanmasına kadar bir fiziki yapı sorunu yaşayacağız. Dersliklerin hepsinin tamamlanması ile depremi fırsata dönüştürmüş olacağız. Bunun yanında güçlendirilecek okullarımız var. 2007 yılı deprem yönetmeliği öncesinde yapılan okulların güçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda İstanbul Üniversitesi ile anlaştık. 40 okulun güçlendirme projesini yapacak. Şu ana kadar 20 okulun güçlendirme projesi elimize ulaştı. Bu okulların hemen ihalesini gerçekleştirdik. 20 okulumuzu daha güçlendirerek hizmete açmış olacağız. Bildiğiniz gibi ilimizin iklim koşulları ortada. Bu nedenle bir zaman darlığı yaşandı. Kısa zaman içinde bu çalışmaları yapmak güçtü. Çalışmaların tamamını yetiştirmek zamana sığmıyor. Bu nedenle elimizden gelen çabanın en iyisini yapmaya çalıştık. Ancak önümüzdeki yıl yepyeni yapılarla eğitim sezonuna gireceğiz.

Bundan sonra öğrencilerimiz hasarsız okullarda, güçlendirmesi tamamlanan okullarda, yeni yapılan okullarda, hayırseverler tarafından yapılan okullarda, TOKİ'nin yaptırdığı okullarda, geçici olarak kurulan prefabrik dersliklerde ve güçlendirmesi devam eden okullarda okuyan öğrencilerin de taşıma sistemle okula devamları sağlanacak. Geçtiğimiz yıl deprem nedeni ile Van'dan ayrılan öğrencilerden dolayı öğrenci sayımız 292 bin 307 olarak gerçekleşti. Ancak bu yıl 350 bin öğrenci bekliyoruz.?

Son dönemlerde eğitim sisteminde birçok yasal değişiklik olduğunu sözlerine ekleyen Sayılır, ?Bu düzenlemeler arasında benim en çok benimsediğim konu orta öğretimin zorunlu olması. Böylece köylerdeki çocukları da taşıyarak gerekli eğitimleri vereceğiz. Bu eğitim ve öğretim sezonunu sorunsuz bir şekilde geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Bizim amacımız, her çocuğumuzun kendi okulunda eğitim ve öğretime devam etmesi. Ancak bu yıl bunu yetiştiremeyebiliriz. Bazı öğrencilerimizi taşımak zorunda kalabiliriz. Ancak biz kısa zamanda okullarımızı tamamlayarak taşımalı konusunu çözmek istiyoruz. Ancak şu anda planlamalarımızı yaptık. Hiçbir çocuğumuz dışarda kalmayacak. Ancak şu anda konteynerlerde oturan vatandaşların çocuklarını kayıt ettireceğiz. TOKİ kuralarının çekilmesinin ardından insanlar evlerine taşınacaklar, bu kez de nakil konusu ortaya çıkacak. Bu da bize ek iş demek. Ancak biz elimizden geldiği kadar velilerimizin ihtiyaçlarına cevap vereceğiz." şeklinde konuştu.

Van Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, toplantının ardından, yıkılan Şehit Koray Akoğuz Lisesi'nin yerine Adalı Holding tarafından yaptırılan 24 derslikli lisenin inşaatında incelemelerde bulundu. Sayılır, okulun son teknoloji ile donatıldığını ve tüm derslerin laboratuvarlarının bulunduğunu söyledi. Okulun 15 Eylül'de teslim edileceğini kaydeden Sayılır, 17 Eylül'de okulun açılışını gerçekleştireceklerini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber