Çeltiğin başkentinde hasat başladı

Türkiye'nin Çeltik üretiminin %70 yapıldığı İpsala, Keşan ve Enez Bölgesinde çeltik hasadı başladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Keşan Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Emin Meriç, Trakya bölgesindeki ilk çeltik hasadını, kendisine ait arazilerde başlattı.

Nisan ayında başlayan ve çok zorlu geçen çeltik ekiminde 120 günlük bekleyiş sona erdi ancak üreticiyi şimdi de fiyatlar düşündürüyor. Ekim döneminde Yağan yağışlar ve su taşkınları nedeniyle zor bir dönem geçiren, hatta ektikleri arazileri su altında kalması nedeniyle tekrardan ekmek zorunda çeltik üreticileri, başlayan hasat döneminde, yüksek fiyat bekliyor.

Çeltik hasadının başlaması öncesi kurban kesen Meriç,

tüm üreticilerin hayırlı bir hasat dönemi geçirmesini diledi.

SIKINTILI BİR SÜREÇ YAŞADIK

Mehmet Emin Meriç, çok zor bir ekim dönemi geçirdiklerini vurgulayarak, "Hayırlısıyla bütün bir yılın emeğinin mükafatını almak için bugün bismillah dedik, hasat sezonuna başladık. Ekim ayı, yağışlar yüzünden çok çok zor geçti. Ama Allah'tan bu yıl havaların poyraz gitmesi nedeniyle kazasız, belasız, zamanında hayırlı hasat bekliyoruz.

Yıl çok kolay geçmedi, bayağıca zor geçti. Ekimdeki çektiğimiz sıkıntılardan sonra, ilaçlama sürecinde de bayağıca sıkıntılı bir süreç yaşadık. Yani otla mücadelede çok yoğun bir yıl yaşadık. Hala komşuların çoğu otta muvaffak olamadı. Bu da maliyetlerimizi haddinden fazla artırdı. Fakat bütün olumsuzluklara rağmen, ben iyi bir ürün sezonu yaşayacağımıza inanıyorum." dedi.

OFİSİN İYİ BİR FİYATLA MAL ALIMINA BAŞLAMASI

En büyük beklentileriyle hasada başladıklarını dile getiren Meriç, "Ama burada en büyük beklentimiz, biz hasada başladık. Süre geçmeden ofisin de fiyat belirleyerek mal alımına başlamasını bekliyoruz. Özellikle bizim ayakta kalabilmemiz, sadece ve sadece ofisin burada mal alımına başlaması ve bizleri tatmin edici bir fiyatla piyasaya girmesiyle olacak." şeklinde konuştu.

"130 Kuruşun altındaki fiyatlar bizi tatmin etmez"

Bu yıl ki fiyatlardan beklentileriyle ilgili de konuşan Mehmet Emin Meriç, şunları söyledi: "Eğer ki geçen yılki ücret politikaları devam ederse, aynı fiyatlarla giderse bundan sonraki ekicilere hayırlı ekimler diyoruz. Biz bu şartlarda ekime devam etmeyi düşünmüyoruz. En azından bu yıl130 kuruşun üzerinde bir fiyat bekliyoruz. 60 randımanlı bir çeltiğin 130 kuruşun altında verilecek bir fiyatın bizi kurtarmasının, tatmin etmesinin mümkünü yok. Ancak bu şartlarda girdiğimiz yerden çıkabiliriz. Bunun altındaki fiyatlar bizi tatmin etmez."

Meriç, tüm üreticilere hayırlı bir hasat dönemi diledi. Keşan İpsala ve Enez Bölgesi'nde belirli yerlerde çeltik hasadı yapılırken,

Mayıs ve Haziran aylarında Yağan yağışlar ve meydana gelen su taşkınları nedeniyle bir çok yerde hasadın, biraz daha geç başlayacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber