Artvin Kalesi ışıklandırıldı

Artvin'in simgesi durumunda olan Artvin Kalesi ışıklandırıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 22:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artvin Valiliği'nin girişimleri, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün ortak çalışması sonucu hazırlanan aydınlatma projesi kapsamında Artvin Kalesi ışıklandırıldı.

Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Çoruh Nehri'nin tabanından 70 metre yükselen ana kaya üzerine kurulan ve kitabesi bulunmayan Artvin Kalesi'nin ışıklandırıldığı belirtildi.

Köprübaşı mevkisinde bulunan kalenin yapım tarihinin kesin olarak bilinmemesine rağmen 10. yüzyılda inşa edildiğinin tahmin edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kalede küçük bir şapelin varlığı, Ortaçağ'da yörede yaşayan Hristiyan medeniyetince yani Bagratlılar tarafından 10. yüzyılda kurulmuş olduğu savını güçlendirmektedir. Kalede, Osmanlılar döneminde de kullanılan kale günümüze sağlam ulaşmış olup, içinde 1 adet su deposu (Sarnıç) ve küçük bir kilise (şapel) bulunmaktadır. Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına dair yönetmelik gereği emlak vergisinden kesilen ve İl Özel İdaresi hesaplarına aktarılan ödenek kullanılarak Artvin Kalesi'nin ışıklandırılması projesi gerçekleştirildi."

Açıklamada, Artvin Kalesi'nin, İl Özel İdaresi'ne tahsis işlemlerinin devam ettiği, tahsis sağlandıktan sonra kaleye patika bir yol bağlantısı kurularak ziyarete açılmasının planlandığı bildirildi.

Muhabir: Bayram Sarayoğlu

Yayıncı: Asena Akçay

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber