Ziyaretçi rekoru kıran 'Yaşam Döngüsü' sergisi Ankara'da açıldı

Ölüm anının bir olay değil bir süreç olduğu, ölümün kalbin durmasıyla başladığı ve bedenin farklı bölgelerine oksijen ve besinin gitmemeye başlamasıyla gerçekleştiğini az çok bilinir.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 12:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Peki bu süreci gerçek bir insan vücudunda görmeyi ister miydiniz?Body World 'Orijinal vücut dünyası - Yaşam döngüsü' adlı sergi, insan vücudunun harika sistemini görmek isteyenler için İstanbul'dan sonra Ankara'da açıldı. Kentpark AVM'de 4 ay boyunca açık kalacak olan sergide Gunther von Hagens tarafından geliştirilen yöntemle korunan kadavralardan oluşturulmuş eserler yer alıyor.

SERGİDE YER ALAN ESERLER

Sergide birçok ilgi çekici eser yer alıyor. Bu eserlerden birinde bir patlama görünümüne benzer bir şekilde anatomik yapıları açılmış ve birbirinden uzaklaştırılmış bir 'balıkçı' dikkat çekiyor. 'Balıkçı' figüründe bedendeki tüm organlar birbiriyle çakışan veya birbirini örten organların dahi görülebilmesine olanak tanıyacak şekilde aralarında boşluklar olacak şekilde dizilmiş. 'Atlas' adlı eserde ise dünyayı omuzlamış bir insan figürüyle insan kasları, ne kadar çok kullanılırsa kasların o kadar çok güçleneceği az kullanılanların ise sönme eğiliminde olduğu anlatılıyor.

2000 yılında hazırlanmış 'Organ Adam' adlı eserde ise tam ortasından iki parçaya ayrılmış ve bu parçalar birbirinden uzaklaştırılarak içindeki organları ortaya çıkarılmış bir insan figürü yer alıyor.

Sergide insan vücudundaki damarların tamamını, bu damarların baş, kollar ve bacaklar gibi vücudun çeşitli yerlerinde nasıl durduklarını gösteren eserler de sergileniyor. Yine benzer bir eser olan 'Meşale taşıyıcı' adlı eserde kasların dinlenme anında vücuttaki kanın yüzde 10'unu, çalışır halde ise yüzde 50'sini kullandığı bir donörün bedeninde gösteriliyor.

En dikkat çekici eserlerden biri olan 'bisikletçi'de ise bir bağışçının bedeninin ve tüm organları, kasları ve kemiklerinin büyütülerek bu yapılar arasındaki ilişki gösteriliyor. Sergide 'engel atlayan koşucu', 'iskelet ve çocuk' ile 'kas adamı', 'satranç oyuncusu', 3D dilim pastinat' adında insan vücudunu dilimlenmiş olarak gösteren bir eser ile, 'kucağında bir kurbanı taşıyan itfaiyeci figürü' gibi eserler yer alıyor.

ESERLER NASIL HAZIRLANIYOR

Sergide yer alan eserler, vücutlarını bağışlayan donörlerin bedenlerinin 'Plastinasyon' denen bir sistemle korunması yöntemiyle oluşturulmuş. Vücuttan çıkarılan sıvı ve yağların yerine likit plastik konularak kadavraların sertleştirilmesini ve bozulmasını önleyen yönteme plastinasyon adı veriliyor. Gunther von Hagens tarafından geliştirilen yöntemle korunan kadavralar tıp eğitiminde de kullanılıyor.

İSTANBUL'DA 400 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Kentpark Alışveriş Merkezi'ndeki serginin Türkiye temsilcisi Thepartners şirketi kurucusu Fırat Kasapoğlu, Body Worlds sergisinin dünyanın en çok ses getiren sergilerinin başında yer aldığına dikkat çekiyor. Serginin iki yıl önce İstanbul'da 400 bin katılımla Türkiye için bir rekor kırdığını hatırlatan Kasapoğlu "Bu sene de kısmet oldu Ankara'ya getirdik." diye konuşuyor. Serginin bir özelliği ise Müslüman ülkeler içinde ilk olması. Sergide bağışçılarla ilgili herhangi bir bilgi ise yer almıyor." dedi.

Serginin bir anatomi sergisi olduğunu belirten Kasapoğlu, "İnsan anatomisinin incelendiği bir sergi. Birkaç tane misyonu var. Birisi önleyici hekimlik üzerine. İnsanlar kendi vücutları hakkında biraz daha bilgi sahibi olurlarsa hastalıklara karşı olan hazırlıkları daha iyi olur." diye konuştu.

İNSAN, KENDİSİYLE YÜZYÜZE KALIYOR

Kasapoğlu, serginin ziyaretçiler üzerindeki etkilerini ise "Belki daha az insan hastalanır. Bir diğer amacı da bir farkındalık yaratmak. İnsan vücudu çok muhteşem bir yapı. Ne yaparsak yapalım uzun yıllar bize dayanıyor. Ama esasında bizden çok az şey istiyor. Bunun farkındalığını oluşturmak. Çok basit şeylerle ne kadar sağlıklı olabileceğimiz göstermek. İnsanların kendileriyle yüz yüze kalmasını sağlayan bir sergi." şeklinde dile getiriyor.

İNSAN ÖLÜMÜ VE DOĞUMU HİSSEDİYOR

Sergiyi yeğeniyle birlikte gezen 29 yaşındaki Serdar Sevinç sergiyi "İnsan bir şok yaşıyor. Spermden başlayıp bebeğin anne karnında oluşması, ölüm anında kaslarını göstermesi. İnsan ve ölümü doğumu hissediyor." diye anlatıyor. Yeğeni Murat ise en çok itfaiyeci figürünü beğendiği sergide "insanın kendi yaşamına bakmasını, kendisinin nasıl olduğunu görmesini sağladığını" ifade ediyor.

SERGİ EN AZ 4 AY ANKARA'DA, TCDD BİLETİ OLANLARA İNDİRİM

Fırat Kasapoğlu, serginin 4-6 ay arası Ankara'da olacağını ve duruma göre uzatabileceklerini dile getiriyor. Ankara'nın merkezi bir şehir olmasına vurgu yapan Kasapoğlu şu bilgileri verdi: "Anadolu'nun ortasındayız, birçok şehir yakın. TCDD ile birlikteliğimiz var. Onların sayesinde çevre illerden tıp fakülteleri öğrencilerinin veya diğer vatandaşların gelebileceği rahat ulaşabileceği bir yerdeyiz."

Sergiyi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) personeli ile TCDD tren bileti olanlar indirimli gezebiliyor. TCDD, bu şekilde serginin daha fazla kitlelere ulaşmasına destek veriyor. Sergiyi, tam bilet sahipleri 25 liraya, TCDD personelleri 19 liraya, tren bileti olanlar ise 22 liraya ziyaret edebiliyor. TCDD ayrıca, sergi süresi boyunca stant kurarak, Yüksek Hızlı Tren'i geniş kitlelere tanıtmayı planlıyor.

Sergiye Kültür ve Turizm Bakanlığı' ile birlikte akademik olarak Ankara Üniversitesi destek veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber