Damacanada teşhir tüketiciyi ürküttü, sektörün kaybı yüzde 20

Sağlık Bakanlığı'nın standartlara göre üretim yapmayan damacana firmalarını teşhir etmesi, tüketiciyi kaygılandırdı. Bu duruma bağlı olarak damacana su satışları gerilerken, markalı ve pet sulara yönelim arttı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teşhir edilen firmalardan Alka Madran'ın İşletme Müdürü Volkan Savaş ve İvriz Su Genel Müdürü Yurdal Kökbudak, talebin yüzde 20 oranında daraldığını bildirdi. Gençsu'dan Tuğçe Cenk de satışlarının yarı yarıya indiğinden yakındı.

Şu an taleplerin markalı ürünlere kaydığına işaret eden Hamidiye Kaynak Suları Genel Müdürü Kenan Kılıç da büyümelerinin yüzde 20'yi bulduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı, uygunsuz üretim yapan damacana firmalarını açıkladı. İlk etapta Buzada, Erpınar, Alps, Kervansaray ile Yalısu; sonrasında Gençsu, Karlık Madran, Alka Madran, İvriz Su, Beysu, EDK Lara, Hünkâr, Revan, Buzdağ, Kardelen, İdeal, Hazar Vox Nida, Bahçeayran, Esensu Özayran ve Kabalak kamuoyuna ilan edildi. Uygulama tüketiciyi kaygılandırırken, damacana su sektörünü menfi etkiledi. Adı kamuoyuna duyurulan markaların temsicileri, sektörün durumunu ve satışlarını Cihan'a değerlendirdi.

Aydın'da üretim yapan Alka Madran Doğal Kaynak Suları'nın İşletme Müdürü Volkan Savaş, Ege'de 40'a yakın su fabrikası bulunduğuna işaret etti. Volkan Savaş, ?Tabii bu fabrikaların 560'a dayanan bayii var. Kuşku yok teşhirin ardından şirketlerin yüzde 20-25 kaybı var. Çünkü şu an toplum hangi suyu kullanıp kullanamayacağına karar veremiyor. ? dedi.

Savaş, damacana su üreten fabrikaların 6 aydan evvel toparlanamayacağını ancak bayilerin kayıplarını kısa sürede telafi edebileceğini dile getirdi. Teşhirin ardından Alka Madran'ın satışlarının yara aldığından dert yanan Savaş, ? Bu olaydan satışlarımız yüzde 20 etkilendi. Tabii daha büyük kayıplar da olabilirdi. Memnunuz çünkü burada bayilerimiz fazla zarar görmedi.? ifadelerini kullandı.

Konya'da üretim ve satış yapan İvriz Su'nun Genel Müdürü Yurdal Kökbudak ise teşhirlerin damacanada su satışlarını baltaladığını vurguladı. Uygulamanın ardından sektörün yüzde 20 daraldığını açıklayan Yurdal Kökbudak, şu aralar bir toparlanma olduğunu, satışların normale döndüğünü aktardı. Bu dönemde İvriz Su'nun satışlarında yüzde 15-16 kayıp olduğundan şikâyet eden Kökbudak, kayıpları yeni bayilerle minimuma indirdiklerini belirtti.

Karadeniz Ereğli'ye hizmet veren Gençsu'dan Tuğçe Cenk de belli başlı damacana markalarının kamuoyuna ilanı ile sektörün yüzde 20-25 daraldığına temas etti.

Gençsu'nun satışlarının kötü olmadığını ama eski günlerini aradığını anlatan Cenk, ?Satışlarımızda yüzde 50 gerileme oldu. Eregli'ye hâkim iken şu an satışlarımız yarı yarıya indi, bölgede diğer firmalara yer açıldı. Tabii toparlanma teşhirden 3 hafta sonra oldu. Yine de satışlar dilediğimiz seviyeye gelmedi.? dedi.

HAMİDİYE'YE TALEP PATLAMASI

Üretimleri standartlara uygun bulunmayan damacana markaların ilanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Hamidiye Kaynak Suları'na talebi artırdı. Bunda firmanın bilinirliği önemli rol oynadı.

Marka değeri artan şirketin genel müdürü Kenan Kılıç, seneler temel alındığında damacana su sektörünün büyümesinin yüzde 5, Hamidiye'nin büyümesinin yüzde 10 olduğundan söz etti. Bu sene büyüme oranlarının ülke içinde ve dışında yüzde 20 olduğunu bildiren Kenan Kılıç, ?Yani bu teşhir olayı, olağan büyümeye yüzde 10 ilave oldu. Zannediyorum, bu büyüme devam edecektir. Çünkü Hamidiye Kaynak Suları, sıhhatli olup uluslararası bir markadır. Dünyanın 5 kıtasına onlarca ülkesine ürün ihraç etmektedir.? yorumunu yaptı.

Damacana markalarının teşhirinin abartıldığına kanaat getiren Kılıç, şöyle devam etti:

?Hakikaten ortada ciddi bir sorun yok, çünkü damacanada satılan sulardan şikâyet ederek hastaneye başvuran yok. Teşhir edilen markalar da buna dâhil. Kaldı ki teşhir edilen markalar da gereken ayarlamaların ardından üretimlerine devam ediyor. Burada üzücü olan şudur; teşhir olayının ardından firmalar, yüzde 20-30 kayıpla karşı karşıya kaldı. Zannediyorum bundan böyle sektör, kolay kolay kendine gelemez; sene sonuna kadar anca toparlanır.?

Suyun iklimden ve doğal afetlerden etkilendiği için üretiminin kolay olmadığını savunan Kılıç, tüketicilere ?İçme suyunu tercih ederken denemeler yapın. Yani Türkiye'nin her bir yanında laboratuvarlar var. 3-5 markanın suyunu alıp tahlil ettirip en iyilerine karar verin. Bir yerden su alırken marka değerine bakın; ürünün üretim tarihine, kullanma şekline dikkat edin. En önemlisi suyu uygun ortamda tutun. ? uyarılarında bulundu.

PET ŞİŞE SULARINA RAĞBET ARTTI

Kamuoyuna deklare edilen damacana markalarından tedirgin olan toplum, pet şişelerde satılan sulara yöneldi.

Hem damacana su hem pet su satışı yapan Sırmakeş'in Satış Müdürü Tuncay Türkkan, ?Şu an damacanaya talep yüzde 25-30 gerilerken, pet suya eğilim arttı.? saptamasını yaptı.

Sırmakeş'in kamuoyuna açıklanan markalardan olmadığını ama satış olarak etkilendiğinden bahseden Tuncay Türkkan, adı açıklanan firmaların bayilerinde yüzde 70 gibi bir zarar olduğunu ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber