Edilgiriyev: Türkiye 2. vatanımız

Sivasspor ?un Terek Grozni ile yapacağı karşılaşma nedeniyle Çeçenistan'da bulunan Sivasspor yönetim Kurulu ile Sivas Çeçen-Kafkas Derneği üyeleri Grozni şehrini gezdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 17:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gezi öncesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emruddin Edilgiriyev, Sivas kafilesini otelde ziyaret etti. Edilgiriyev "Türkiye 2. vatanımız, Sivas da kardeş şehrimiz." dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI EDİLGİRİYEV ZİYARETİ

Kafilenin kaldığı oteli sabah ziyaret eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emruddin Edilgiriyev, Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz ve Teknik direktör Rıza Çalımbay ile sohbet etti.

Kendisinin Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat mezunu olduğunu belirten Edilgiriyev, Grozni şehrinin yeniden imar edilmesinde Türk şirketlerinin önemli katkısı olduğunu anlattı. Grozni'nin kalbi diye nitelenen ve Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov'un adını taşıyan Rusya'nın en büyük camisinin Osmanlı mimarisine göre Türk şirketi tarafından yapıldığını söyleyen Edilgiriyev, şehirde imar çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Geçen baharda geldikleri Sivas'ta çok iyi ağırlandıklarını söyleyen Başkan Yardımcısı Edilgiriyev, Türkiye ile çok iyi dostluklar kurduklarını ve Türkiye'yi 2. vatanları bildiklerini sözlerine ekledi.

Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz da kendilerini Grozni'ye davet eden başta Devlet Başkanı Ramazan Kadirov olmak üzere Çeçen yetkililere teşekkür ederek, "Sivasspor olarak iki kardeş şehrin takımlarının dostluk maçı nedeniyle karşılaşacaklar. Sizleri de aynı şekilde Sivas'ta maç yapmak üzere davet ediyoruz.? dedi.

Teknik direktör Rıza Çalımbay da Terek Grozni takımının oldukça başarılı bir sezon geçirdiğini aktardı.

KAFİLE ŞEHİR TURU ATTI

Ziyaretin ardından şehir turuna çıkan kafileye Kültür Bakanı Dikalov Muzikayev ve Yardımcısı Bekan Muzikayev eşlik etti. Çeçenistan milli müzesinin ziyaretiyle başlayan gezide 2. Dünya Savaşı'na katılan Çeçenler ile ilgili bilgi verilirken, İmam Şamil'in namaz kıldığı seccade gösterildi. Müzede yer alan tarihi eserler de anlatıldı.

Şehir gezisinde Grozni'nin savaş sonrası yeniden imar edilmesi ile ilgili bilgiler verilirken şehrin her yerinde konutlar, işyerleri ile yüksek katlı binaların yapıldığı gözlendi.

Devlet Başkanı Ramazan Kadirov'un silahlı saldırıda şehit olan Çeçenistan'ın milli kahramanı Ahmet Hacı Kadirov anısına 20 dönüm arazi üzerine kurulan ve 3.5 ayda bitilen müze gezildi. Orta Asya mimarisinin kullanıldığı müzede 20 kilo altın kullanılan büyük avize dikkat çekti. Müzede Ahmet Hacı Kadirov'un kişisel eşyaları ile fotoğrafları bulunuyor.

Şehir turunda geçtiğimiz Haziran ayında açılan Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi ve parkı da gezildi. Çeçen yetkililer Yazıcıoğlu'nun kendilerine çok yardımı olması nedeniyle, caddenin ve parkın inşa edildiğini sözlerine ekledi. Gezi Sultan Ahmet Camii'nden esinlenerek yapılan Ahmet Hacı Kadirov Camii'nin gezilmesiyle son buldu. Kafilede yer alan heyet gezi sırasında bol bol fotoğraf çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber