Elmalı'ya 'Hamdi Yazır Kent Müzesi' yapılacak

Antalya'nın Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, son devrin din alimlerinden Muhammed Hamdi Yazır'ın ilçede evi bulunan mahallede kent müzesi yapılacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 17:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elmalı ilçesinde Sinan-ı Ummi Kültür ve Sanat Derneği tarafından düzenlenen 'Kişilik Oluşumu ve Nefsin Terbiyesi' konulu Elmalı'nın Canları İrfan ve Sevgi Sempozyumu'nun 5'ncisi gerçekleştirildi. Üç oturum halinde yapılan sempozyuma 16 konuşmacı katıldı.

Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın kişilik oluşumu üzerine yaptığı konuşmada ilçede evi bulunan mahallede Yazır adına kent müzesi oluşturulması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Kaymakam Çekmen, Yazır'ın akıl ile iman bütünleştiği zaman gerçeğin kavranıp doğrulanabileceği fikrini savunduğunu ve sadece fıkıh değil ilmi alanda da çok bilgili birisi olduğunu sözlerine ekledi.

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Prof. Dr. Hayrettin Kara, insanın tek başına özel bir varlık olamayacağını, ama modernizmin insanı özel bir varlık olarak gösterdiğini söyledi. Her bireyin başka bir birey ile ilgisi olduğunu kaydeden Prof. Kara, ?Bu sebeple Sinan-ı Ümmi'yi Niyazi Mısri'de, Yunus Emre'yi Taptuk Emre'de, Mevlana'yı Şemsi Tebrizi'de görürüz.? dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Prof.Dr. Fatih Gültekin ise mizac (huy), karakter ve kişilik üzerine yaptığı konuşmada, yapılan araştırmada şu an 350 civarında gıda katkı maddesinin bulunduğunu söyledi. Yapılan birçok araştırmada katkı maddelerinin çocuklarda hiperaktiviteyi (dikkat bozukluğu) desteklediğini belirten Prof. Dr. Gültekin, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin insanların huy ve davranışlarında etkili olduğunu, en iyi bir yetiştirme modelinin doğal beslenme ve ahlaklı bir eğitim olduğunu kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı, 'Elmalı'nın Canları' adı altında UNESCO'ya başvurmanın zamanı geldiğini, böylece ilçede yaşayan şahsiyetlerin daha çok araştırılıp hak ettiği yere gelebileceğini söyledi. Program, Sinan-ı Ümmi Tasavvuf Musikisi Korosu tarafından verilen konser ile sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber