'Work and Travel' cazibesini kaybediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2012 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ORHAN AKKURT

Üniversite öğrencilerinin yaz tatillerinde hem çalışıp hem dil öğrenmelerine imkân sağlayan Work and Travel programına Türkiye'den yapılan başvurular azalıyor.

Programla gelen öğrencilerin çalıştıkları yerlerde sıkıntı yaşamaları ve şirketlerin bunlara çözüm bulamamaları, başvuru sayısının azalmasında en önemli etken olarak gösteriliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı kayıtlarına göre yıllık ortalama 125 bin öğrenci, bu program kapsamında ülkeye geliyor. Türkiye'den yapılan başvuru sayısı ise 2009'da 11 bin iken her yıl azalarak 2012'de 7 bine düştü. İlgili şirketlerin, öğrencilerin sorunlarını çözmemesini 'vahim bir durum' olarak değerlendiren Work and Travel Masası Direktörü Engin İkiz, "Şu ana kadar 500'den fazla öğrenciyi ağırladık. Elimizden geldiğince sorunları çözüme kavuşturuyoruz." diyor.

20 yaşındaki Selim Ünal, Work and Travel kapsamında Amerika'ya gelen ve mağdur olanlardan biri. Normal şartlarda J1 vizesi ile gelmeleri gereken bir durumda F1 (öğrenci vizesi) ile gelmek zorunda kaldıklarını, bundan dolayı dil kursuna gidip para ödemek zorunda kaldığını belirtiyor. Amerika'ya geldiklerinde kalacak yer konusunda da sıkıntı yaşadığını söyleyen İstanbul Üniversitesi öğrencisi Ünal, Amerika'da yaşadıkları sıkıntıların, kendilerine aracılık yapan şirket tarafından çözüme kavuşturulmamasından yakınıyor. Ünal, kendi imkânları ile buldukları bir ailede kalmak zorunda kaldıklarını aktarıyor. Work and Travel ile gelip, yaşadığı sıkıntılarından dolayı kısa süre sonra geri dönmek zorunda kalan İklim Okyanus ise çalışmaları gereken Ocean şehrine değil de, Boston'a gitmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Okyanus, "Bize söylenen imkânlarla, yaşadıklarımız farklı. Bu sorunları şirket yetkililerine söylediğimiz halde kimse bize yardımcı olmadı. Ben de dayanamayıp yaz sezonunu bitirmeden geri dönmek zorunda kaldım." şeklinde şikâyetini dile getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber