Üniversite-sanayi işbirliğinde somut adım: İş garantili eğitim

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ve İstanbul Aydın Üniversitesi, üniversite sanayi işbirliğine örnek olacak bir sözleşmeye imza attı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2012 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?İş garantili mesleki eğitim'in somut örneğini oluşturacak projeyle, bir yıl içinde 250 dış ticaret uzmanı yetiştirilerek sektöre kazandırılması planlanıyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Dış Ticaret Uzmanı yetiştirme programı başlatıyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Yurtdışı Pazarlama Uzmanı bölümünde okuyan öğrencilerin ve yabancı dil bilen tüm üniversite mezunlarının, İTKİB üyesi firmalarda istihdam edilmesini sağlayacak sözleşmeyle tekstil hammaddeleri, halı ve deri sektörlerinin kalifiye eleman sorununa çözüm bulunurken, öğrencilere de iş fırsatları sunulacak.

Program, sektörün, çok iyi derecede yabancı dil bilen, yurt dışı operasyon, satış ve pazarlamaya hakim kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik iş gücünün kazandırılmasını ve Türk ürünlerinin dünya genelinde markalaşma çabalarını destekleyecek bir proje olma özelliği ile ön plana çıkıyor.

İTKİB'DEN 250 GENCE İŞ SÖZÜ

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde yapılan imza töreniyle start alan eğitim, 234 saat, 6 ay sürecek bir programdan oluşuyor. Program dili İngilizce. Ekim ayı içerisinde başlatılması planlanan programın ilk ayında öğrenciler, haftanın üç günü yedişer saatten oluşan yoğun mesleki İngilizce eğitimi alacaklar. İkinci aydan itibaren maaşlı ve SGK'lı olarak İTKİB üyesi iş yerlerine yerleştirilecekler.

Öğrenciler, bu sürede haftanın beş günü en az 1.000 TL maaş karşılığında iş yerinde çalışacak, bir günü de üniversitedeki eğitimlerine devam edecekler. 6 ay devam edecek program sayesinde, öğrenciler hem yabancı dilde verilecek olan bu uzmanlık eğitiminden bir çok kazanım sağlayacaklar hem de çalıştıkları iş yerinde sektör tecrübesi kazanacaklar. İlk etapta yetmiş beş kişilik bir mevcut ile üç ayrı grup oluşturularak başlanacak projede bir yıl içinde 250 Dış Ticaret uzmanının yetiştirilerek sektöre kazandırılması planlanıyor.

TEKSTİLCİ İNSAN KAYNAKLARINA YATIRIM YAPIYOR

Projenin imza töreninde konuşan İTKİB Koordinatör Başkanı İsmail Gülle, kurulu kapasitesi, sahip olduğu know how ile dünya liginde en üst sıraları zorlayan Türk tekstil sektörünün değişen küresel ekonomi, pazarlama ve pazarlamaya destek sağlayan argümanların önemini kavradığını belirterek, ?Siz dünyanın en iyi malını üretecek bilgiye ve kapasiteye sahip olun, bunu anlatamadığınız, ürününüzü pazarlayamadığınız sürece belli bir büyüklüğün üzerine geçemiyorsunuz. Bizim elimizde makine var, tesis var, aslında iyi yetişmiş bir insan

Varlığımız da var. Ama insana yatırım yapmanın önemini eskisine kıyasla çok daha iyi görüyoruz? dedi.

Bu kapsamda İstanbul Aydın Üniversitesi, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte yürütülecek yeni girişimi çok önemsediklerini belirten Gülle şunları söyledi:

?Bugün burada imzalarını atacağımız anlaşma üniversite sanayi işbirliği konusunda çok başarılı bir örnek teşkil edecek. Siz dünya standardında pazarlama uzmanları yetiştireceksiniz biz de onlara sektörümüzde iş garantisi vereceğiz ve böylelikle işverenler için olduğu kadar çalışanlar için de kıymetli bir değer üretmiş olacağız.?

500 MİLYAR DOLAR İHRACATA İSTİHDAM DESTEĞİ

Cumhuriyetin 100. Yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'ye, halı sektörü olarak 5 milyar dolarlık ihracatla destek vermeyi planladıklarını hatırlatan İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, bu hedefi tutturmanın yolunun pazarlamadan geçtiğini söyledi.

Halı sektörünün ürün kalitesine güveninin tam olduğunu vurgulayan Yılmaz, ?tek eksiğimiz pazarlama. Üniversite sanayi işbirliği bu nedenle bizim için çok önemli. O yüzden bu anlaşmayı da son derece önemsiyoruz? diye konuştu.

Birlik olarak eğitim alanındaki yatırımlara çok önem verdiklerini dile getiren İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Lemi Tolunay da şunları kaydetti:

?Her ne kadar asli işimiz üretim ve ihracat olsa da Birlik olarak eğitimi de asli görevlerimiz arasında değerlendiriyoruz. İnsana yatırım şüphesiz uzun soluklu ve teknik bir mesele. Bu sebeple doğru organizasyonu kurmak ve sabırlı olmak lazım. İstanbul Aydın Üniversitesi'nin bu noktadaki katkısı hedeflerimize ulaşmamız konusunda bizim için çok kıymetli. Yabancı dil bilgisi olan, dünyayı takip eden ve yaptığı işin teorik kısmına da hakim insanların yetiştirilmesi kesintisiz olarak sürmeli. Bize düşen ise bu gençlerin aldıkları eğitim sonrasında çalışma hayatına kazandırılması. İş garantisi bizden eğitim sizden.?

REKTÖR: ÖNEMLİ BİR MİSYONA KATKIDA BULUNUYORUZ

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli de konuşmasında eğitim programı hakkında şu bilgileri verdi: ?Dış ticaret uzmanı yetiştirmek üzere üniversite mezunu, İngilizce dil bilgi seviyesi yüksek geleceğin yurtdışı pazarlama uzmanları seçilerek, sektörün ihtiyacına uygun bir şekilde ve donanımda, kalifiye personel yetiştirilecek. Altı ay sürecek programın ilk aşamasında, bir ay süreyle mesleki ve teorik bilgileri içeren yoğun bir eğitim İngilizce olarak verilecek ve kalan beş ayda ise öğrencilere yerleştirildikleri firmalarda fiilen uygulamalı eğitim yaptırılarak sektöre azami katkı sağlayacak seviyeye ulaştırılacak. Bu yetişmiş iş gücünün sektörün ihracat potansiyelini arttırmada etki rol alacağına ve ülkemiz ihracat miktarının yükseltilmesi konusundaki misyonu en iyi şekilde üstleneceklerine inanıyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber