Ayakkabı tamircileri: Ucuz ayakkabılar mesleği bitirdi

Teknolojinin her alanda insan hayatına girmesiyle birçok ihtiyaç da teknolojiye bağımlı hale geldi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Buna bağlı olarak bir zamanların rağbet gören mesleklerinin de ustaları da son demlerini yaşıyor. Bir zamanların en gözde mesleği olan ayakkabı tamirciliği bu mesleklerden sadece biri.

Sivas'ın Gemerek ilçesine bağlı Yeniçubuk kasabasında 36 yıldır baba mesleği olan ayakkabı tamirciliğini yapan Erdal İnce, bugün piyasaya ucuz, sağlıksız, kalitesiz bir çok ürünün girmesiyle ayakkabı tamirine gerek duyulmadığını ve bunun sonucunda da mesleğin artık sonuna gelindiğini belirtti.

Altı yaşından itibaren ayakkabı tamirciliği yaptığını belirten İnce, şöyle konuştu: ?6 yaşında babamın küçük dükkânında ona yardımcı olarak başladım mesleğe. 36 yıldır baba mesleğini yapıyorum. Ama ben günümüz şartlarında geleceği olmadığı bu mesleği çocuklarıma öğretmek istemiyorum. Eskiden sanata mesleğe ustaya kıymet verilir değeri bilinirdi. Şimdi ise ustanın yaptığı iş de hor görülüyor. Ucuz, kalitesiz tabir yerindeyse kaldır at ayakkabılar mesleği bitirdi.?

Yaptıkları en kaliteli ayakkabıyı 100 liraya sattıklarını aynı ayakkabının marka adı altında piyasada 200-250 lira arasında satıldığını belirten İnce, sadece ayaklarında rahatsızlığı olan müşterilere sipariş üzeri ayakkabı yaptıklarını söyledi.

"Babam, 'koluna altın bileziği taktım' deyip bu mesleği bana öğretti ama biz şimdi değil bu sözü söylemeyi çalıştıracak çırak bile bulamıyoruz." diyen Erdal İnce, günlük ufak-tefek tamiratlar yaptıklarını ara sıra mesh ve yemeni siparişi aldıklarını bazen de hiç siftah yapmadan tezgâhı kapattıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber