Elektriğe zam yok

Haber Giriş : 09 Eylül 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petrol fiyatlarındaki artış akaryakıt ve doğalgaza yansırken, Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Elektriğe zam yok" diyerek vatandaşın yüreğine su serpti....

Dünya petrol fiyatlarındaki artışın baskısı ile akaryakıt ve doğalgaz fiyatlarına zam gelince gözler elektriğe çevrildi. Ancak SABAH'a açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Dayanabildiğimiz kadar dayanıyoruz. Elektriğe zam yok" dedi. Mavi Akım'dan gelen doğalgazda fiyat değişimini petrol fiyatlarına göre yapan, ancak buradaki artış nedeniyle ortaya çıkan ek faturaya göğüs germek zorunda kalan Hükümet'in elektrikte elini rahatlatan ise Bakanın ifadesi ile kömür ve hidrolik santraller. Bakan Güler, bu dönemde yerli kaynaklara ağırlık verdiklerini dile getirirken, kayıp ve kaçak oranlarını aşağıya çektiklerini, verimliliği de artırdıklarını söyledi.

OVA'DAN UCUZA ALIYORUZ
Güler'in açıklamaları rakamlarda da kendini gösteriyor. Enerji Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre Kasım 2003'te Türkiye'nin doğalgazdan elektrik üretme oranı yüzde 45 iken bugün bu rakam yüzde 40'lara çekilmiş durumda. Elektrikte doğalgazın payı aşağıya çekilirken hidroelektriğin payı yüzde 25'ten yüzde 31'e, kömürün payı da yüzde 18'den yüzde 21'e yükseltildi. Bu dönemde kayıp ve kaçağa karşı da ciddi adımlar atıldı. Yaklaşık yüzde 24-25'lerde olan kayıp kaçak oranı da yüzde 15-18 seviyelerine çekildi. Bunlar alt alta konulunca da yaklaşık 2.5 yıldır Türk halkı elektrikte zamma maruz kalmadı. Bu arada Bakan Hilmi Güler, doğalgazla çalışan yap işlet devret santrallerinden Ova Doğalgaz Çevrim Santrali ile fiyat indirimi konusunda anlaşmaya vardıklarını ve düşük fiyatla alım yapmaya başladıklarını söyledi. Yeni fiyat hakkında bilgi vermek istemeyen Güler, Ova ile yapılan yeni sözleşmenin Danıştay'ın onayından geçeceğini ve ondan sonra resmi açıklamaların yapılacağını dile getirdi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber