Vatandaş memnuniyeti anketinde ?işsizlik, trafik, altyapı' sorunları öne çıktı

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'nin birlikte finanse ettiği, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün yararlanıcısı olduğu Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapsamında Adana'da yapılan vatandaş memnuniyeti anketi sonuçları açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2012 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankette 100 üzerinde yapılan değerlendirmede ilk sırada 74 puanla sağlık hizmetleri vatandaşın memnun kaldığı alan olarak öne çıktı. 65 puanla eğitim faaliyetleri (devlet okullarında) ile 112 acil sağlık çalışmaları ikinci, 64 puanla su ve toplu taşıma hizmetleri üçüncü sırada yer aldı. 42 puanla hava kirliliğiyle mücadele ve otopark hizmetleri halkın memnun kalmadığı sahalar olarak sıralamada sonuncu oldu.

Adana Kent Konseyi'nin ev sahipliğinde Riva Otel'de gerçekleştirilen toplantıda Kent Konseyi Engelli Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Dr. İsmail Güneş, Vatandaş Memnuniyeti Anketi (Vatandaş Karneleri) çalışmasının Adana'nın da içinde bulunduğu 6 ilde uygulandığını söyledi. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi'nin destek verdiği vatandaş karnelerinin salt bir veri toplama çalışması olmadığını belirten Güneş, sürece eşlik eden yaygın medya ve sivil toplum savunuculuğu aracılığıyla kamunun hesap verme yükümlülüğünü yerine getirmesini teşvik eden bir araç olduğunu kaydetti. Vatandaş karnelerini dünyanın değişik coğrafyalarında uygulanan bir yerel yönetişim aracı olarak tanımlayan Güneş, "Tıpkı bir öğretmenin okul karnelerini hazırlarken öğrencileri çeşitli konulardaki başarısına göre notlandırması gibi? Vatandaş karnesi de sağlık, eğitim, emniyet gibi alanlarında vatandaşların hizmete ilişkin memnuniyetini karne notuna dökerken hizmetlerin kullanılırlığı, ulaşılabilirliği, kalitesi ve güvenilebilirliği gibi konulardaki başarısını da değerlendirmektedir." dedi.

Çalışma kapsamında Adana'nın Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam İlçeleri'nin 35 bölgeye ayrıldığına dikkat çeken Güneş, 35 bölgeye ayrılmış ve buralardan alınan tesadüfi örneklem ile 3 bin 637 hanede 18 yaş üzerindeki vatandaşlarla görüşüldüğünü açıkladı. Bölge düzeyindeki sonuçların hata oranın yüzde 8-10 arasında değiştiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş anketin ilde 132 mahallede gerçekleştiğini bildirdi. Anketin sosyo-ekonomik durum ve yaşam kalitesi konusunda çeşitli veriler sağladığını söyleyen Güneş, hane halkı aylık gelir ortalaması bin 355 TL olduğunu anlattı. Genel sağlık sigortası primlerinin devlet tarafından ödenmesi için belirlenen limit olan kişi başı gelirin 290 TL'nin ankette yoksulluk göstergesi olarak alındığını dile getiren Güneş,?Adana'da kişi başı geliri 290 TL olan hane oranı yüzde 51'dir. Hanelerin yüzde 31'i hanelerinde yaşayanlara ait otomobil, yüzde 61'i hanede yaşayanlara ait ev olduğunu belirtmektedir. Hanelerin yüzde 50'si temel gelir kaynağı olarak başkasının hesabına çalışma karşılığı ücret alıyor. Ankete göre işsizlik oranı yüzde 17'dir.? diye konuştu.

HALKIN YÜZDE 81'İ ADANA'DA YAŞAMAKTA MEMNUN

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre merkez bölgesinde okuma yazma bilmeyen veya okuma yazma bilse de herhangi bir okul bitirmeyenlerin oranının yüzde 24 olduğunu aktaran Güneş, şöyle devam etti: ?Ankette halkın yüzde 29'u Adana'nın çocuk büyük büyütmek için iyi bir şehir olmadığını, yüzde 37'si yaşlılık dönemini geçirmek için iyi bir şehir olmadığını, yüzde 44'ü engellilerin rahat edebilecekleri bir şehir olmadığını, yüzde 33'ü Adana'nın güvenli bir şehir olmadığını, yüzde 37'si yaşadıkları mahalleyi güvenli bulmadıklarını söylüyor. Buna karşılık halkın yüzde 81'i Adana'da yaşamaktan memnun olduğunu ifade ediyor. Vatandaşlar kentin en önemli sorunlarında ilk üç sırayı işsizlik, trafik-ulaşım, altyapı-kanalizasyon konularını sayıyor. Mahallelerde ise ilk üç sırada yol-kaldırım, bakım ve onarımı, altyapı-kanalizasyon, park-bahçe yapım sorunları dile getirildi.?

Çalışma hizmetlere erişim ve kalite hususunda ise ankete katılanların yüzde 73'nün son bir yıl içinde aile hekimine, yüzde 48'nin devlet hastanesine, yüzde 8'nin üniversite hastanesine, yüzde 30'nun da özel hastaneye başvurduğunu vurgulayan Güneş, aile hekimine başvuranların yüzde 7'sinin doktorun güven vermediği belirttiğini söyledi. Hanelerin yüzde 48'inde devlet okuluna giden öğrencisi olduğunu kaydeden Güneş, ilk ve ortaöğretimde ailelerin sınıfların kalabalık olmasından ve derslerin boş geçmesinden yakındığını vurguladı. Güneş, şunları söyledi: ?Okulda çocukları geleceğe hazırlayan iyi bir eğitim verilmediğini düşünenler ilköğretim için yüzde 30, ortaöğretim için yüzde 38'dir. Anket katılımcılarının yüzde 9'u hane üyelerinden biri yaşadığı bir mağduriyetle ilgili emniyete başvurmuştur. Başvuranların yüzde 34'ü işlemlerinin makul bir süre içinde sonuçlanmadığını anlatıyor. Adanalıların yüzde 81'i yollarda tamir gerektiren yol ve kaldırımları şikayet ediyor. Yüzde 74'ü ise kaldırımların park eden araçlar tarafından işgal edilmesinden rahatsız. Hanelerin yüzde 70'i sokaklarda, yüzde 57'si cadde ve bulvarlarda engelli, yaşlı ve bebek arabalarının kullanabilecekleri uygun rampa düzenlemeleri olmadığını düşünüyor. Adanalıların yüzde 86'sı musluktan akan suyu içiyor. Buna karşılık ailelerin yüzde 69'u şebeke suyunun fiyatını yüksek buluyor. Yağmurlarda sokağındaki kanalizasyonun taştığını belirtenler yüzde 57, aşırı göllenmeler oluyor diyenler yüzde 62, kanalizasyon şebekesinden kötü kokular geliyor diyenlerin oranı yüzde 62'dir.? Deneklerin yüzde 41'nin sokağındaki aydınlatmanın yetersiz olduğunu dile getirdiğini ifade eden Güneş, hanelerin yüzde 72'sinin sokağında sivrisinek, sinek, yüzde 58'nin, başıboş hayvan ve yüzde 49'nun ise evinde fareden yakındığını açıkladı. Kent Konseyi Genel Sekreteri Fevzi Acevit'in başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Durmuş Gençer ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber