Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi el ele verdi, İzmir Körfezi temizlenecek

İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi Çalıştayı Kaya Termal Otel'de gerçekleştirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2012 19:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen ve İzmir Körfezi'nin ekolojik sistemini artıracak olan projenin tanıtıldığı çalıştaya, sivil toplum kuruluşlarından akademisyenlere kadar pek çok kişi katıldı.

Projenin ekonomik getirilerine de vurgu yapılan çalıştayın açılışında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, projeyle körfezin tekrar sirkülasyonunun sağlanmak suretiyle hem suyunun temizlenmesi, kalitesinin artırılması, hem de ekolojik yapının florasının tekrar kazandırılmasının sağlanacağını söyledi. Projede TCDD ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinin yaptığını belirten Yıldırım, "Elimizde iki tane kesici, emici tarak gemisi var. Araçlarımız tamam. Çevre işleri biterse buradan çıkacak raporlar, çamurun nereye basılacağı, bunlar ortaya çıkarsa projeye yol verip gidecekler. Ondan sonrası kolay. Onda da danışman firma çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu konuda çevre bakımından ne gibi katkı olacaksa bunları yapmaya devam ediyoruz, yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Körfezin hem yüzülebilir hem de deniz dibi canlı varlığını tekrar kazansını istediklerini vurgulayan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: "Körfezdeki esinti, imbat olunca da, meltem olunca da ikisi birbirinden güzel olsun. Amaç bu. Çalışma devam ediyor. Belediye 16 derenin denize akan ağızlarının rehabilitasyonu, sirkülasyon kanalının açılması ve demiryolları da 13 kilometrelik seyir kanalının açılması işlemini üstleniyor. Ayrıca bu atıkların, çamurun istiflenmesi konusunda da yine bir işbirliği içindeler. Tebrik ediyorum. İzmirlilerin yaşamını kolaylaştıran, şehir kalitesini artıran projeleri her zaman hiçbir siyasi mülahazayı dikkate almadan destek vermeye devam edeceğiz. İzmir'in bunu hak ettiğini düşünüyoruz. Kayıp yılları var, telafi etmek gerektiğini hepimiz biliyoruz. Aslında siyasi rekabet hizmeti de hızlandırıyor. O da güzel bir şey. O yönüyle de ben mutluyum. Ara sıra ayarı kaçırıyoruz, hizmet biraz akamete uğruyoruz. Ölçüyü kaçırmadan dozunda bırakırsak siyasetin zararı var. Yeter ki rekabet olsun, bundan da İzmir kazansın."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise projede çevre yatırımıyla ilgili görev aldıklarını belirterek, "Bu kanal açılacak, su sirkülasyonu hareketlenecek, iki kanal birbirini destekleyecek, canlılık artacak ve yüzülebilir bir Körfez'e ulaşacağız. Ben hem İZBAN hem de Körfez projesinde katkılarından dolayı Bakanıma sonsuz teşekkürlerimi, şükranlarımı iletiyorum." diye konuştu.

İzmir'in doğal ve tarihi zenginlikleriyle tanındığını aktaran Kocaoğlu, 8 yıl içinde 24 tane arıtma bitirdiklerini ancak bunun dünyadaki 400 metropol içinde kenti bir noktaya çıkarmadığını, bunun zaten görev olarak görüldüğünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber