Süleyman Çelebi'nin orijinal kabir taşları yerine konulmalı

Mevlid-i Şerif'in müellifi ve Bursa Ulucami'nin imam hatibi Süleyman Çelebi Hazretleri'nin Bursa'da Çekirge semtindeki kabrinin yeniden düzenlenmesi isteniyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yoğurtlu Baba Haziresi'nde bulunan kabrine 1952 yılında Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından anıt mezar yapılan Süleyman Çelebi'nin orijinal mezar taşı ile mezarının yan taşları şu anda iki farklı yerde depoda tutuluyor. Tarihçi Doç. Dr Hasan Basri Öcalan, Osmangazi Belediyesi tarafından 5 yıl önce yayınlanan Süleyman Çelebi ile alakalı kitabta da fotoğrafları yer alan Süleyman Çelebi'nin orijinal mezar taşının halen Muradiye Külliyesi'nde tutulduğunu belirterek, orijinal malzemelerin bugün yerine konulması gerektiğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yayınladığı Bursa Hazireleri ve Mezar Taşları kitabının müellifi de olan Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan, Çekirge Caddesinde Çıragan Kafe'nin yanında 1950'li yıllarda Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından yapılan anıt mezarda orijinal mezar taşların kullanılmamasına bir anlam veremediğini ifade ederek, "Ancak bugün imam hatiplerin piri olarak kabul edilen ve Mevlid-i Şerif'in yazarı olan Süleyman Çelebi'nin orijinal mezar taşlarının nerede olduğu bilinmektedir. Mezarın iki tarafına ait olduğu bilinen mermer kabartma yazılı 4 parça halinde yan taşları halen Yeşil semtindeki Türk İslam Eserleki Müzesi deposunda bulunmaktadır. Ana mezar taşı da Muradiye Külliyesi'nin bahçesinde tutulmaktadır. Böylesine orijinal mezar taşları iki ayrı yerde dururken, Süleyman Çelebi Hazretlerinin anıt mezarında hiçbir işaret olmayan sıradan bir mermer parçasının bulunması uygun değildir. Bu konuda mahalli yöneticilerin veya imamların piri kabul edildiği için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın teşebbüste bulunarak orijinal taşları kabre getirmesi gerekir" dedi.

Bu arada Yoğurtlu Baba haziresindeki ünlü tarihçi Mehmet Neşri ve Karagöz olarak bilinen Şeyh Küşteri'nin de orijinal mezar taşları ile temsili kabirlerini yapmayı hedefleyen Süleyman Çelebi Derneği'nin yetkili mercilere bu hatanın düzeltilmesi için müracaatta bulunacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber