Seyyar bulgur çekme makinesi ile yirmi yıldır hizmet veriyor

Suşehri ilçesine bağlı Esenyaka köyünde oturan seyyar bulgurcu, yirmi yıldır traktör arkasında bulgur çekme makinesi ile köylerde, mahallelerde, sokak aralarında bulgur çekip, geçimini sağlamaya çalışıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seyyar bulgurcu Hamza Aydın (65), emekli olduğunu, çiftçilikle uğraştığını belirtti. Bulgur çekme makinesini, motorun arkasında kolay bir şekilde taşındığı için rahatlıkla her yere götürebildiğini ifade eden Aydın, "Bu işin sezonu, yazı kışı yok, seyyar makine olduğu için isteyen herkes istediğin zaman yaptırabiliyor. Vatandaşın ayağına kadar hizmet götürüyorum. 20 kilo hazırlanmış buğdaydan 2 buçuk lira ücret alıyorum.?' dedi.

Seyyar bulgur çekme makinelerinin bitme noktasına geldiğini söyleyen seyyar bulgurcu Aydın, ?'Benden sonra yapacak kimse yok. Meslek kayboluyor. Bu iş yıllar geçtikçe modernleşti, her şey fabrikasyon döndü. İnsanlar artık basit, portatif şekilde ihtiyacı kadar 3 kilo, 5 kilo torbalanmış şekilde bulgur alıyor. İşler azaldı, fazla işimiz yok, bu mazot pahalılığından kaynaklanıyor. Artık el taşında falan bu işler kalktı, elektrikliye, motorluya döndü. Günde iş olsa 2 ton kadar çekilebilir, fakat işin az olmasından dolayı en fazla 100 kilo kadar çekiyoruz.?' diye konuştu.

Buğdayın hazırlama aşamasını anlatan seyyar bulgurcu Aydın, şöyle dedi: ''Buğday hasat olduktan sonra bizim işler açılıyor. Buğday, değirmende selektör makinesinden geçirildikten sonra kazanlara koyup kaynatılıyor. Buğday iyi pişmesi, çiğ kalmaması şartıyla sergiye serilip kuruması için güneşin altında 3 gün kadar kurutuluyor. Bulgurun, değirmende, bulgur taşında kepeği tamamen çıkartılıyor. Savurma işleminin ardından kepeğinden ayıklanıyor. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra bizim bu bulgur makinesine getiriyorlar. Emek isteyen bir iş fakat ilgi göstermez, yeterli miktarda kurutamazsan küflenir, dayanıksız olur.'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber