Kadının 'şiddete uğradım' demesi yeterli olacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 07:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kadına yönelik şiddette "şiddetin belgelenmesi" şartını alt üst eden bir karar aldı. Kurul, kadının uğradığı şiddet, sağlık raporu veya başka bir belgeyle kanıtlanmasa da kadının anlatımlarını, şiddete uğradığının kabulü için yeterli buldu. Genel Kurul bu kararı, "Koca bir kez vurduysa bunu şiddet olarak kabul edemeyiz" diyen yerel mahkeme kararı üzerine verdi. Örnek oluşturacak karara dayanak olan olay Ankara'da yaşandı. Bir hastanede teknisyen olarak görev yapan koca O.K., karısının kendisine "geri zekâlı, salak, aptal" diye hakaret ettiği, cinsel taleplerini karşılamadığı, akşam evde olmak yerine sürekli ailesinin veya arkadaşlarının evinde bulunduğu ve kendisini sevmediği gerekçesiyle boşanma davası açtı.

UZAKLAŞTIRMA KARARI ALDIRDI

Ankara 5'inci Aile Mahkemesi'nde görülen dava sırasında kadın S.A.K., bir sorun olmadığını, kocasının anlaşmalı boşanmak için kendisini ikna etmeye çalıştığını, bir gün bu talebini yeniden tekrarladığında boşanmak istemediğini söylemesi üzerine kocasının omzuna vurduğunu ve tokat attığını anlattı. S.A.K., kocasının evin anahtarını değiştirdiğini bunun üzerine de mahkemeye başvurarak 4 ay süreyle uzaklaştırma kararı aldırdığını söyledi. Kadının gösterdiği 5 tanık da karı-kocanın aralarının iyi olduğunu şiddete tanık olmadıklarını anlattı. Sadece kadının kız kardeşi S.A.K.'nin omzunda gördüğü kızarıklığı anlatırken, "Benim yanımda kavga veya tartışma olmadı. Bu ne dediğimde, 'kocama sarılmak istedim ama omzuma vurdu' dedi. Birbirlerine aşkım diye hitap ederlerdi" diye ifade verdi. Ankara 5'inci Aile Mahkemesi, kadının şiddete uğradığını gösterir herhangi bir belge bulunmadığını, tanıkların bile şiddete ilişkin somut görgüleri bulunmadığını, kız kardeşinin de kadının anlatımlarına göre beyanda bulunduğunu belirterek, kadının daha kusurlu olduğunu belirledi. Mahkeme, kadının kız kardeşinin anlattığı olayın doğru olsa bile eşe karşı şiddet olarak yorumlanamayacağını savundu. Mahkeme, "Davacı (koca) eşine sarılmamış ve iteklemiştir, bunu şiddet olarak algılamak olayın akışına uygun değildir" dedi. Mahkeme bu gerekçelerle kadının istediği tazminat ve nafakayı reddetti.

YARGITAY'IN YAKLAŞIMI

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını, "Kocasına hakaret eden kadına kocanın şiddet uygulaması daha az kusurlu değildir. Bu nedenle makul bir maddi ve manevi tazminat ile nafaka belirlenmesi gerekir" diye bozdu. Aile Mahkemesi, ilk kararında direnince dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul da olayı, 2'nci Hukuk Dairesi gibi değerlendirerek kocanın kadının omzuna vurmasını şiddet olarak kabul etti. Genel Kurul, bu şiddetin herhangi bir rapora dayanmasa da kadın ile kız kardeşinin anlatımlarının yeterli olduğuna karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber