Kırıkların iyileşmesini olumsuz yönde etkileyen tek madde 'sigara'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Orçun Akkurt, "Sigara kırıkların iyileşmesini yavaşlattığı kanıtlanan tek maddedir. Sigara aynı zamanda kireçlenmelere de neden oluyor. Bu nedenle eklem ağrıları olan kişiler sigara ve alkolden özellikle uzak durmalı." dedi. Akkurt, Kırıkların iyileşmesini olumsuz yönde etkileyen tek maddenin sigara olduğunu söyledi.

Ankara Sincan'da orta yaş üzerindeki vatandaşlar için hizmete sunulan Güngörmüşler Konağı, ilçede hem dinlenme hem de bilgilenme mekanlarından biri haline geldi. Her ay sağlık toplantılarının düzenlendiği konakta bu ay diz ve eklem hastalıkları anlatıldı. Sincanlıların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda diz ve eklem hastalıkları ile ilgili önemli bilgiler verildi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları Op. Dr. Barış Birinci ve Op. Dr. Mehmet Orçun Akkurt tarafından düzenlenen sohbet toplantısına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Diz ve eklem ağrılarında erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, vatandaşlara yürüme mesafesinde kısalma, geceleri artan ağrı ve merdiven çıkmakta eskiye göre zorlanma olduğunda bir ortopediste başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Hastanın komşusu yerine doktora danışması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Barış Birinci, "Diz, kalça ve belde ağrı varsa mutlaka bir ortopedistte gidilmeli. Her hastalık ya da her eklem ağrısı aynı değildir. Hasta uzman doktorlar tarafından muayene edilmeli ve kişiye uygun tedaviye başlanmalı." dedi.

Diz ve eklem hastalıklarında kişinin kendi doktorunun kendisi olması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Mehmet Orçun Akkurt ise "Diz ve eklem hastalıklarına yakalanmak istemiyorsak öncelikle düzenli olarak yürüyüş yapmalıyız. Kendimizi fazla zorlamadan sadece kaslarımızı güçlendirmek için belli egzersizleri yapmayı da ihmal etmemeliyiz. Ağır kaldırmamaya özen göstermeli ve en önemlisi de kilomuzu korumalıyız." şeklinde konuştu.

Uzman doktorlar diz ve eklem hastalıklarına yakalanmamanın ilk kuralının kişinin kendini korumaktan geçtiğine dikkat çekerek, bunda da ayakkabı seçiminin önemli olduğunu kaydetti. Ayağı sıkmayan ve ortopedik ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, diz ve eklem hastalıkları olanlara ise; düzenli yürüyüş, merdiven çıkmama, ağır yük taşımama, süt ve süt ürünleri tüketme ve kiloyu kontrol etme önerilerinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber