Danıştay: İdarenin adli aramada düzenleme yetkisi yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 12:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, adli aramalar konusunda adalet ve içişleri bakanlıklarının düzenleme yapma yetkisi bulunmadığına karar verdi

ANKARA - Aylin Sırıklı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, adli aramalar konusunda adalet ve içişleri bakanlıklarının düzenleme yapma yetkisi bulunmadığına karar verdi.

İstanbul Baro Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nca çıkarılan Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 10. Dairesi, yönetmelikteki, hakkında tutuklama kararı, yakalama emri veya zorla getirme kararı bulunan kişilerle hakkında gıyabi tutuklama kararı verilenlerin, yakalanması amacıyla konutunda, iş yerinde, yerleşim yerinde, bunların eklentilerinde ve aracında yapılacak aramada, ayrıca arama kararı ya da arama emri aranmayacağına ilişkin bazı hükümlerini iptal etmiş, bazı hükümlerinin iptal istemini ise oy çokluğuyla reddetmişti.Danıştay 10. Dairesi kararının temyiz edilmesi üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na geldi.

Kurul, Daire kararını bozarak, karşı oy gerekçeleri doğrultusunda karar verdi ve idarenin adli aramalarla ilgili düzenleme yapma yetkisi bulunmadığına hükmetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber