Tarihi eser kaçırmakla suçlanan İsviçre polis müdürünün duruşması ertelendi

Tatile geldiği Antalya'dan ülkesine dönerken yanında götürmeye çalıştığı tarihi değeri bulunan taşla yakalanan İsviçre'nin Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone'nin duruşması ertelendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2012 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarihi eser değeri olan taşı yurt dışına çıkarmakla suçlanan İsviçre'nin Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone, Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Christian Varone katılmadı. Varone adına duruşmaya avukatı Yasemin Mataracı katıldı. İsviçreli basın mensuplarının da duruşmaya katılması dikkat çekti.

Adres ve kimlik bilgilerinin teyidinin ardından mahkeme başkanı avukatlara savunmalarını sordu. Mahkemeye ilk olarak Christian Varone'nin avukatı aracılığıyla yazılı olarak gönderdiği savunma sunuldu. Daha sonra avukat Mataracı, bilirkişi tarafından Varone'nin yurt dışına çıkarmaya çalıştığı taşın yapılan değerlendirmenin ?ehil kişilerce yapılmadığını' savundu. Bu duruma itiraz eden Mataracı, taşın arkeolojik açıdan incelenmesi gerektiğini savundu. Mataracı, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sümer Atasoy tarafından yeniden rapor hazırlanmasını istedi.

Yapılan savunmaların ardından, mahkeme heyeti dava hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na duruşma hakkında bilgi verilmesini talep etti. Heyet, raporların değerlendirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 27 Kasım'a erteledi.

Duruşmaya katılan İsviçreli gazetecilerden Arnaud Bedat, Varone'nin İsviçre'de 13 şehirden oluşan Valais kantonunda yerel yönetime Liberal Parti'den aday olduğunu açıkladı. Mahkemeden çıkacak kararın Varone için önemli olduğunu belirten Bedat, Varone'nin hala emniyet müdürü olarak görevini sürdürdüğünü söyledi. İsviçre'de Varone'ye karşı tepkiler oluşmasına rağmen kamu desteğinin de olduğunu ifade eden Bedat, ancak kamuoyunun Varone'nin Türkiye'deki çelişkili ifadelerinden dolayı rahatsız olduğunu kaydetti. Ülkelerinde Varone'nin yalan söylüyor intibası bıraktığını anlatan Bedat, ?Önce çakıl taşından bahsediyor. Sonra bir taş oluyor. Ardından da arkeolojik bir taş olduğu ortaya çıkıyor.? dedi. Emniyet Müdürü Varone'nin ise mahkeme celbinin kendisine ulaşmadığı gerekçesiyle duruşmaya katılmadığı iddia edildi.

İsviçre'nin Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone, tatile için geldiği Türkiye'den dönerken ören yerlerin birinden aldığı taşı yurt dışına çıkarmak için yakalanmış, polis tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Bir gün cezaevinde yatan Varone, ülkesinin girişimlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber