Okul aile birlikleri, okul servis ücretlerine müdahale etti

Haber Giriş : 14 Eylül 2005 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçmişte okul müdürleriyle anlaşan servis işletmecisi firmalar artık karşılarında okul aile birliği temsilcilerini buluyor. Okul aile birlikleri çocuklarını yüzde 40-50'ye varan oranlarda indirimli taşıtıyor veya okula yüklü bir bağış alıyor.

Okullarda, yetkileri eline alan okul aile birlikleri, okul servis ücretlerine müdahale etti. Bugüne kadar okul müdürlerleriyle anlaşma yapan servis işletmecisi firmalar, şimdi karşılarında velileri buluyor. Bazı okullar, çocuklarını açıklanan servis ücreti tarifesinden yüzde 50'ye varan indirimle taşıtırken, kimi okul aile birlikleri ise servis şirketlerinden aylık 3-5 milyara varan bağış alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul müdürlerinin yetkisindeki servis, boya, badana gibi konuları, okul aile birliklerine devretmesi ve velilerin tam yetkili hale gelmesi, ilk meyvelerini verdi.

Servisle anlaşmayı veli yapıyor

Geçtiğimiz yıl, okul servis işletmeciliği yapan firmalar, etkili oldukları bölgelerdeki okulların müdürleriyle pazarlık yapıyordu. Okul müdürünün yetkinliği ölçüsünde gayri resmi olarak okula bağış yapan firmalar, servis işini alabiliyordu. Ancak okul aile birlikleri yıllardır süre gelen bu işleyişi değiştirdi. Kimi okullarda servis şirketleri aradan çıkarılarak, direkt araç sahibi esnafla sözleşme imzalanırken, açıklanan servis fiyat tarifesi üzerinden yüzde 50'ye varan indirimlerle anlaşma yapıldı. Kimi okullarda ise servis işletmecisi şirketlerle sözleşme yapılmaya devam edildi fakat işletmecilerin araç sahiplerinden aldıkları yüzde 30 komisyonun yarısını okula bağışlama şartı getirildi.

Okula ayda 5 milyar gelecek

Zeytinburnu Saniye Sezgin Elmas ilköğretim Okulu Okul Aile Birliği Başkanı Ayhan Albayrak, okulda servis kullanan 200 öğrenci olduğunu belirterek, servis şirketiyle yaptıkları anlaşma gereği, şirketin her öğrenci için okula 20 milyon lira bağışlayacağını söyledi. Servis işletmecilerinin araç sahiplerinden yüzde 30 kâr aldığını dile getiren Albayrak, buna göre bu kârın yüzde 15'inin okula kalacağını dile getirdi. Bu arada aynı okula, geçen yıl servis taşımacılığı sebebiyle resmi hiç bir bağış yapılmadığı öğrenilirken, bu yıl okula ayda 3 bin YTL'nin üzerinde para bağışlanacak olması ise dikkat çekti. Servis işletmecisi firmanın, geçen yıl okulun boya badana gibi bazı işlerinin ücretini ödediği öğrenilirken, yeni uygulamayla birlikte bu tür bağışların da kayıt altına alınacağı kaydedildi.

İndirimli taşıyor ama kazanıyor!

Küçükçekmece Mustafa Pars İlköğretim Okulu'nda aracıyla öğrenci servisi taşımacılığı yapan esnaf Güner Sarıgül ise okul aile birliği ile sözleşme yaptıklarını ve 0-3 kilometre arasındaki mesafe için öğrencilerden 40 milyon lira aldıklarını söyledi. UKOME'nin 86 milyor lira fiyat belirlediği bir mesafe için 40 milyon lira almasına rağmen "ekmek parasını çıkardığını" dile getiren Sarıgül, önceki yıllarda 30-40 milyon lirayı servis işletmecilerine verdiklerini, ancak şimdi bu paranın velinin cebinde kaldığını hatırlattı. Bu arada aynı okulun okul aile birliği yöneticilerinin ise okul idaresinin izni olmadığı için açıklama yapmaktan çekinmesi dikkat çekti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber