Kurbanlık hayvan sevkiyatında veteriner sağlık raporu mecburi olacak

Kars'ın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevkiyatında, 'Veteriner sağlık raporu' alınmasının mecburi olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2012 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıldırım, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereğince, aynı ilçe içinde, köyden köye, hayvan pazarına, mezbahaya yapılacak hayvan nakillerinde ise sığırlarda pasaport, kimlik, koyun ve keçilerde nakil belgesinin bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.

Sevk edilecek sığır cinsi hayvanların ise sevklerinden en fazla 6 ay önce şap aşısı ile aşılanmış olmaları gerektiğini belirten Yıldırım, "Şap aşısı olmayan hayvanlara aşı yapılarak, aşı tatbik tarihinden sonraki 15. günden itibaren sevklerine izin verilecektir. Küçükbaş hayvanların ise hayatları boyunca en az bir kez koyun-keçi vebası aşısı yapılmış olmalıdır. Sevk edilecek bütün hayvanların Kulak Küpesi bulunması gerekmektedir." dedi.

Yıldırım, Trakya bölgesindeki iller ile İstanbul'un Avrupa yakasına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2010/7 ve 2010/13 sayılı 'Trakya'ya yapılacak canlı hayvan sevkleri genelgeleri' kapsamında uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevklerine 10 Ekim'den itibaren başlanacağını, bu tarihten önce kesinlikle sevk işleminin yapılmayacağını ifade etti.

Öte yandan, il ve ilçe müdürlüklerinde Kurban Bayramı öncesi sevkler için nöbetçi veteriner hekim ve bayram süresince görevli veteriner hekimler uygulaması yapılacak.

'KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR'

Hayvanların sağlıklı, besili olması, veteriner sağlık raporunun bulunması, aşı kaydı olması, kulaklarının küpeli olması, büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması, küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması, gebe olmaması, kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi, damızlık değeri yüksek dişi hayvan tercih edilmemesi, sığırların iki yaşını doldurmuş olması, Anadolu'dan Trakya'ya sevklerin sadece bakanlıkça belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde yapılabileceği, bu şartlar hakkında ayrıntılı bilgi için en yakın il/ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurulması, İstanbul'un Anadolu yakasına 10 Ekim 2012'den itibaren kurbanlık hayvanlar sevk edilecek, bu tarihten önce hayvan sevk işlemleri yapılmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber