Adıyaman'ın mermer potansiyeli araştırılıyor

Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projleri birimi tarafından desteklenen "Adıyaman Bölgesi Mermer Potansiyelinin Değerlendirilmesi" başlıklı projede son yıllarda mermercilik alanında adından söz ettiren Adıyaman'ın potansiyeli hakkında önemli bilgiler verildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2012 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Adıyaman Bölgesi Mermer Potansiyelinin Değerlendirilmesi Projesi'nin yürtücülüğünü yapan Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Dinçer, yaptığı değerlendirmede, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin son dönemde Türkiye mermer üretiminde büyük bir paya sahip olmaya başladığı ve Adıyaman ve yakın civarının ise mermer olarak işletilmek için uygun özelliklere sahip önemli bir potansiyeli barındırdığı araştırmamızda tespit ettik. Jeolojik birimler mermer potansiyeli açısından incelendiğinde, Adıyaman ilinin kuzeyinde geniş hat boyunca uzanan Midyat Grubu kireçtaşları (Hoya ve Gaziantep formasyonu) önem arz etmektedir. Kimyasal sonuçlara göre, işletilen ocaklardaki litoloji dolomite ve dolomotik kireçtaşı olarak tespit edildi. Araştırma kapsamında laboratuvarlarda yapılan tahlillerde Adıyaman'da üretilen emperador mermer türünün fiziko-mekanik özellikleri açısından yeterli koşulları bir kaç durumun dışında sağladığı ve bu durumun işletilen ocaktan ocağa farklılıklar gösterebildiği de anlaşıldı." ifadelerini kullandı.

Dinçer, 2009 yılı mermer üretim miktarları açısından Balıkesir'in birinci sırada, Diyarbakır'ın ikinci sırada, Elazığ'ın üçüncü sırada yer aldığını, Adıyaman'nın ise Türkiye'de 20'inci sırada olduğunu belirterek, "Adıyaman sektörde sadece blok üretimi olarak yer alıyor. Plaka veya levha şeklinde üretim yapılamıyor . Üretilen blokların ise büyük bir kısmı Çin'e ihraç ediliyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber