Zonguldak'taki grizu faciasına ilişkin dava

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında 17 Mayıs 2010'da meydana gelen ve 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Eylül 2012 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda Yapı-Tek firmasınca yürütülen galeri açma işi sırasında meydana gelen grizu patlamasında, 28 işçi ve 2 mühendisinin ölmesi, 11 kişinin yaralanmasıyla ilgili Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan 28 sanıktan 5'i ile bazı mağdur aileler ve avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Ahmet Gürbüz, yeni bilirkişi raporunun UYAP sistemi üzerinden gönderildiğini belirterek, "Raporda 45 sayfa numarası olmasına rağmen mahkememize ulaşan sayfa numarası 41 olup bir kısım sayfalarının eksik olduğu görülmüştür" dedi.

Gürbüz, raporun sonuç ve kanaat bölümünde "Sanıklara cezai sorumluluk açısından herhangi bir kusuru izafe edilemeyeceği, olayın meydana gelmesinde TTK idaresi ve yüklenicinin hizmet kusurlarının bulunduğu, mevcut dosya kapsamına göre hizmet kusurlarının kişiselleştirilmesi mümkün olmayan kusurlardan olduğu, grizu patlamasının olay anında ocakta görevli iki mühendisin, ocak çavuş ve nezaretçilerin kusurlarından, hizmet kusurlarından ve yer altı şartlarının jeolojik ve tektonik yapısının tam olarak bilinmezliği nedeniyle kaçınılmazlık faktörlerinden meydana gelmiş olduğunun" belirtildiğini kaydetti.

Söz verilen müşteki avukatlarından Ünal Demirtaş, bilirkişi raporuna karşı olduklarını ifade ederek, sanıkların bilirkişileri etkilediğini iddia etti.

Mahkeme heyeti, yeniden bilirkişi raporu aldırılmasının gerekip gerekmediğinin düşünülmesine karar vererek duruşmayı 14 Kasım'a erteledi.

-Ailelerin tepkisi-

Patlamada yaşamını yitiren madencilerin aileleri, adliye çıkışında davanın sonuçlanmamasına tepki gösterdi. Bazı madenci yakınlarının sinir krizi geçirmesi üzerine 112 Acil Sağlık ekipleri müdahale etti.

Avukat Ünal Demirtaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün davanın altıncı duruşmasının yapıldığını, üçüncü bilirkişi raporunun UYAP'a işlenmesine karşın, aslı gelmediği için mahkemenin iyi bir değerlendirme yapamadığını söyledi.

Bilirkişi raporunda sanıklara ceza verilmemesi yönünde bir sonucun ortaya çıktığını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu sonucu kabul etmemiz mümkün değildir. Bilirkişi tayin edilenlerden biri, daha önceki bilirkişi raporlarında da görevlendirilmiş, ancak Yapı-Tek firmasıyla bir iş görüşmesi olduğundan bahsederek dosyayı iade etmiştir. Fakat aynı kişi, yeni bilirkişi raporu hazırlanması için yapılan teklifi kabul etmiştir. Tutanaklara da tarafları tanımadığı yönünde beyan geçmiştir. Bu bilirkişinin düzenlediği raporun hukuki dayanaktan yoksun olduğunu, dosyanın içeriğiyle bağdaşmadığını ve sebep ile sonuç ilişkisini kuramadığın düşünüyoruz. Yüzde 100 işverenlerin kusurlu olduğu daha önceki raporlarda belirtilmesine rağmen, hiçbir sanığa kusur atfedilmemesi hukuka uygun değildir."

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasının ardından taşeron olarak galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanından haber alınamamıştı.

TTK ekipleri, 20 Mayıs 2010'da kurtarma kafesine yaptıkları donanımla eksi 540 koduna inmeyi başarmış, 28 cenaze yer üstüne çıkarılmıştı. Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine ise faciadan 8 ay sonra ulaşılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber