Bozdağ: 10 yılda 76 olan üniversite sayısını 168'e çıkardık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin her ilinde üniversite olduğunu belirterek, son 10 yıl içerisinde 76 olan üniversite sayısını 168'e çıkardıklarını söyledi.

Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, törende yaptığı konuşmada, eğitime verdikleri öneme değindi.

Bozdağ, "Üniversiteler bir ülke için son derece önemli. Zira biliyoruz ki bugün ve dün gelecekte de en büyük güç bilgidir. Bilgiden daha büyük bir güç bugüne kadar olmadı bundan sonrada olmayacaktır. Yeryüzüne baktığımızda ülkelerin ekonomik siyasi sosyal ve kültürel potansiyellerine baktığınızda bunu daha net görme imkânına sahip oluyorsunuz, esas güç bilgiye sahip olan bilgiyi üreten bilgiye hükmeden ve bilgiyi dünyanın deşik ülkelerine transfer eden ülkelerdedir, milletlerdedir ve devletlerdedir. Zira bilgi o kadar önemlidir ki Kur'an'da da öyle diyor Cenab-ı Hakk; bilenle bilmeyen bir olur mu? Olmaz. Allah bile bilenle bilmeyeni birbirinden ayırmış, arasında bir eşitliğin olmadığını ifade etmiş." dedi.

"AMERİKA'DA 5 BİN TANE ÜNİVERSİTE VAR"

Bilgiye sahip üniversitelerin gelişimini her alanda sürdürdüğünü belirten Bozdağ, "Bilgiye biz sahip olduğumuzda bilenlerimizi çoğalttığımızda bilgiyi ürettiğimizde paylaştığımızda eminiz ki hem Yozgat Bozok Üniversitemiz, hem Yozgat'ımız hem de Türkiyemiz fevkalade büyüyecek gelişecek ve her alanda güçlenecek insanlığa ve ülkemize daha büyük katkıları hep beraber gerçekleştirmiş olacağız. Bugün Amerika Birleşik Devletleri'ne baktığınızda yaklaşık 5 bin civarında üniversitenin bulunduğunu biliyoruz. Yani 250 milyon civarında bir nüfus ve 5 bine yakın üniversite sayısı. Türkiye'nin nüfusu ve bugün gelinen noktada 168 tane üniversitemiz olduğunu düşünürseniz mukayese ettiğinizde Türkiye'nin bilim üreten yerleri ile nüfus orantısıyla ile Amerika'nın orantısını mukayese ettiğinizde bulunduğunuz yeri tayin etme bakımından son derece önemli bir veri olarak görün." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE SON 10 YILDA EĞİTİMDE ÖNEMLİ MESAFELER KATETTİ"

Türkiye'nin 10 yıl öncesine kadar üniversitelerine yetirince gereken önemin veremediğini söyleyen Bozdağ, şunları kaydetti: "2002'ye gittiğinizde Türkiye'nin durumu daha da kötü. 76 tane devlet ve vakıf üniversite olan bir Türkiye, üniversitelerini ülkesinin her yerine yayamamış bir Türkiye, yeteri kadar akademik personel ve diğer ihtiyaçlarını giderici tedbirlerini alamamış bir Türkiye'nin bilim ve bilgi çağında dünya ile yarış yapma imkânı yoktur. O nedenle başbakanımız 'biz bütün ileri kampus şehirlere çevireceğiz' diye bir hedef koydu ve bunu gerçekleştirdik. Bugün Türkiyemizin her ilinin bir üniversitesi var. Bunlardan bir tanesi de Bozok Üniversitemiz. Ayrıca vakıf üniversitelerinin sayısını artırdık ve bugün itibariyle Türkiyemizde 76 olan üniversite sayısını 168'e çıkarmış olduk. Son 10 yıl içerisinde, önümüzdeki yıllar içerisinde kurulacak yeni üniversitelerle bu alandaki sayıyı da çoğaltmak istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber