Kastamonu pastırması, Kayseri pastırmasına rakip

Doğal yollarla kurutulduğu için Kayseri pastırmasına göre tadının daha güzel olduğu bildirilen Kastamonu pastırmasına turistlerin büyük ilgi gösterdiği belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOP) Başkanı Dursun Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu pastırmasının tadının, doğal ve sanayi ürünü olmamasından dolayı, Kayseri pastırmasından daha güzel olduğunu öne sürdü.

İnsanların Kastamonu pastırmasını tükettikten sonra devamlı sipariş verdiklerini dile getiren Ergin, bu şekilde Kastamonu pastırmasının ününün yayıldığını söyledi.

Kayseri pastırmasının, tüketicilerin pastırma ihtiyacını karşılaması için sanayileşmek zorunda kaldığını ifade eden Ergin, pastırmanın taze kalması için de katkı maddelerinin kullanıldığını ileri sürerek, şöyle konuştu:

"Kayseri pastırmasının 'adı', Kastamonu pastırmasının ise 'tadı' var. Bizim pastırmamız doğal yollarla kurutulduğu için Kayseri pastırmasına göre tadı daha güzeldir. Eskiden Kastamonu'da pastırma sadece ekim aylarında yapılırdı ve mart aylarında biterdi. Kış sezonunda tüketiciye sunulurdu. Ondan önce pastırmacılar hazırlığını yapar, hayvanlarını keser, askılarda kurutur ve tezgahlarda satarlardı. Kastamonu'da bu gelenek, yine aynı şekilde devam etmektedir. Son yıllarda Kastamonu pastırmasını alan arkadaşlarımızın sürekli olarak sipariş verdiklerini görmekteyiz. İç piyasada pastırma satış oranının arttığını görmekteyiz. Şu anda Kastamonu pastırmasına dışarıdan da talep var. Talep edenlere kargo ya da diğer ulaştırma yollarıyla gönderiyoruz."

-"Kastamonu pastırmasında kimyasal madde olmaz"-

Pastırma üreticisi Fatih Karaosmanoğlu da üçüncü kuşak olarak 30 yıldır, pastırma üretimi yaptıklarını anlatarak, pastırma üretimi için Ilgaz Dağı'nın yüksek kesimlerinde tesis kurduklarını söyledi.

Bu tesis sayesinde pastırmanın daha temiz ortamlarda kurutulmasını sağladıklarını vurgulayan Karaosmanoğlu, şunları ifade etti:

"Kastamonu pastırması, tamamen doğal yapılıyor. Pastırma da tuz uzun süre kalıyor. Tuzlu kaldıktan sonra tamamen doğal gün ışığında kurutarak bekletiyoruz. Kayseri pastırması, Dünya'ya hitap ettiği için mikro fırın dalgalarında, doğal yöntemlerin dışında yapılıyor. Zaten doğal yöntemlerle yapmış olsa yetiştiremez. Bizler ise kendi halkımız ve iç piyasanın taleplerini karşılıyoruz. Toptan değil, perakende satış yapıyoruz."

İstanbul'dan turistik gezi amaçlı Kastamonu'ya gelen Serpil Bıçakçı (47) ise her zaman Kastamonu pastırmasını tercih ettiklerini belirterek, "Sadece Kastamonu'dan pastırma alıyoruz. Kastamonu'da olmadığımız zaman kargoyla ya da tanıdıklarımız vasıtasıyla temin ediyoruz. Kastamonu pastırması rahatsız etmiyor, rahatlıkla yiyoruz" diye konuştu.

Yayıncı: Mürsel Çetin - Kastamonu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber