İzmit belediyesi 2,5 yılda 45 bin kg elektronik atık topladı

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, 2,5 yılda 45 bin kilogram elektronik atık topladıklarını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2012 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açıkgöz, gelişen teknolojinin elektronik atık miktarını her geçen gün arttırdığını belirtti. Elektrik ve elektronik teknolojisinde her geçen gün büyük bir gelişme yaşandığına dikkat çeken Havva Açıkgöz, ?Teknolojinin gelişmesiyle yeni ürünler piyasaya çıkıyor ve haliyle eski ürünler de atıl vaziyette kalıyor. Ülkemizde teknolojisi eskiyen ürünlerin ancak yüzde 1'i toplanabiliyor geri kalanı ise ne yazık ki çöpe gidiyor. Çöpe giden her elektronik atık suyumuzu, havamızı, toprağımızı kısacası geleceğimizi kirletmektedir. Elektronik atıklar içinde bulunan civa, plastik, ağır metaller çevre için felaket anlamına gelmektedir. İzmit Belediyesi olarak bu duruma engel olabilmek için 2,5 yıldan beri elektronik atıkları toplayarak bunların geri dönüşümünü sağlıyoruz. Şimdiye kadar 45 bin kilogram elektronik atık topladık? dedi.

Açıkgöz, Türkiye'deki elektronik atıkların toplanabilirlilik oranının 5 yıl içinde yüzde 3'e çıkartılması yönünde çalışmalar yapıldığını da belirterek, ?Bu konuda başta belediyeler olmak üzere her kesime büyük görev düşüyor. Halen elektronik atıkları toplayıp bunların geri dönüşümünü sağlayan belediye sayısı o kadar az ki. İzmit Belediyesinin bu alandaki çalışmaları birçok belediyeye örnek olmaktadır. Başta okullar olmak üzere kamu kurumları ve evlerden her gün çok sayıda elektronik atık topluyoruz? diye konuştu.

İzmit Belediyesi'nin topladığı elektronik atıkların başında bilgisayarlar, tüplü televizyonlar, çamaşır makinası, buzdolabı, yazıcılar geliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, Türkiye'deki elektronik ürünlerin ortalama kullanım ömrünün 7 yıl olduğuna da dikkat çekerek, ?Eski tüplü televizyonlar yerini LED'li televizyonlara, çok elektrik yakan buzdolabı, çamaşır makinası gibi beyaz eşyalar enerji tasarruflu A sınıfı ürünlere, yazıcılar da çok fonksiyonlu cihazlara yerini bırakmaktadır. Bu da e-atık sayısının artmasına neden oluyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber