Öğretmenler, Kayseri'nin tarih öncesi ticari hayatını yerinde gördü

Kayseri'ye yeni atanan öğretmenler, hafta sonunu Kayseri'nin ilk yerleşim alanlarından olan Kültepe Kaniş Karun bölgesini gezerek geçirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarihi gezide öğretmenlere, Kayseri'nin tarih öncesi ticari hayatı, 6 bin yıl öncesi insanların yaşam şekilleri ve o döneme ait mimari kalıntılar anlatıldı.

Kayseri sınırları içinde bulunan Kültepe Kaniş Karun, M.Ö. 2000 yılında Anadolu'ya gelen Hitit'lerin kurduğu ilk şehirdir. Anadolu'daki en eski yazılı belgeler, 1800'lü yıllarda burada ortaya çıkarıldı. 1948'de başlayan arkeolojik kazılarla, Hititler öncesinde Anadolu'nun siyasi yapısı, Kültepe ve buranın yakınlarında koloni kuran Assurlu tüccarların varlığı ve günlük hayata dair bilgiler aydınlatılmaya çalışılıyor. Halen devam eden arkeolojik kaza alanı özellikle yaz aylarında yoğun ilgi görüyor.

Son olarak bölge, Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü Araştırma Geliştirme Şubesi tarafından kentte yeni göreve başlayan öğretmenlere gezdirildi. Kazı çalışmalarına katılan bir arkeolog tarafından öğretmen gruba bölgeyle ilgili bilgi verildi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı sanatçıları da tarihi kalıntılar arasında bir tiyatro gösterisi sundu. Tiyatro oyununda, Assurlu bir tüccarın, Hitit kralı ve ailesine doğudan getirdiği yünleri pazarlaması canlandırıldı. Yaklaşık 2,5 saat süren gezi sonrası öğretmenler, Kayseri'nin tarih öncesi ticari hayatı, 5 bin yıl öncesi insanların yaşam şekilleri ve o döneme ait mimari kalıntılar hakkında bilgi sahibi oldu.

Kafile Başkanı ve Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Bölümü Şubesi Müdürü Mehmet Şahin, Kayseri ve diğer illerden buraya atanan öğretmenlerin geziye katıldığını söyledi. Amaçlarının yeni eğitim öğretim yılı başında çiçeği burnunda öğretmenlere kentin geçmişini anlatmak olduğunu vurgulayan Şahin, ?Çok güzel bir etkinlik oldu. Öğretmenlerimiz, Kayseri'nin 6 bin yıl öncesine dayanan tarihini öğrenmiş oldular.? dedi.

Öğretmenler de, tarihi geziden memnun kaldıklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber