Yanlış lastik tarlada verimi yüzde 200 düşürüyor

Yanlış kullanılan lastiklerin, toprağın sel sularına gitmesine neden olduğu gibi verimi de yüzde 200 oranında düşürdüğü belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petlas Lastik Sanayi ve Tic. A.Ş Zirai Ürün Satış Müdürü Abdullah Çabuk, son yıllarda normal lastikler yerine iplament (balon) lastiklerin kullanıldığına dikkat çekti. Çabuk, doğru lastik kullanımının her yönden çok önemli olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin en büyük lastik üreticilerinden olduklarını belirten Abdullah Çabuk, ?Petlas, Türkiye'nin yüzde yüz yerli, en büyük fabrikalarından birisi. Yaklaşık 3 bin çalışanı ve 4 milyona yakın üretimi ile bir Türkiye devi. Petlas, savaş sanayiinde uçak ve panzer lastikleri yanında, radyal traktör lastiklerinde de geniş üretime sahip bir fabrika.? dedi.

Bunun yanında, Türk çiftçisinin yıllardır dışarıdan getirdiği özel radyal lastikler, süne lastikleri ve römork lastiklerinin de tamamını Türkiye'de ürettiklerini belirten Çabuk, ?Türk çiftçisi, toprağın önemini yeni yeni kavrıyor. Toprağın ezilmemesi lazım. Standart konvansiyonel lastiklerde, toprak 25 santime kadar ezilmekte ve altta bir tabaka oluşmakta. Bunun sonunda da toprağın değerli kısmı sel sularına akıp gitmekte. İplament veya radyal traktör lastikleri ise bu sıkıştırmayı 5 santime kadar indirmekte ve yağmur suları toprağın altına kadar rahat bir şekilde inmektedir.? şeklinde anlattı.

?YANLIŞ LASTİK VERİMİ DÜŞÜRÜYOR

Doğru lastiğin ürünü daha çok verimli hale getirdiğine dikkat çeken Petlas Satış Müdürü Çabuk, lastiğin önemini şöyle anlattı: ?Örneğin, Japonya'da bir çiftçi bir dönüm araziden 300 kilo çeltik-pirinç alırken, Türkiye'de bu oran 95 kilo. Bizim amacımız, doğru lastikler üretip, toprağın verimini artırarak bu rakamları yakalamak.?

Ürettikleri doğru lastiklerle ithalin de önünü kestiklerini anlatan Abdullah Çabuk, ?Ayrıca, devamlı yurt dışından ithal edilen ve ilaçlama esnasında ürünü ezmeyecek lastikleri Türkiye'de ilk biz yapıyoruz. Daha önce bu lastikler İsrail veya Fransa'dan geliyordu. 3 yıldır bu lastikleri yapıyoruz. Vatandaş İstediği traktör modelini bize söylediği zaman jantı ile birlikte fabrikadan traktörüne uyacak şekilde yapıp veriyoruz. Bu da Türk çiftçisinin tarlasını ezmeden verimli bir şekilde işini yapmasını sağlıyor. Bu şekiled daha randımanlı süne ile mücadele ve ilaçlama yapılabiliyor.? şeklinde konuştu.

"İPLAMENT ?BALON' LASTİKLER TOPRAĞI EZMİYOR"

Son yıllarda, üretiminin günden güne arttığına dikkat çektiği iplament ?balon' lastiklerin önemine değinen Çabuk, ?Bunun yanında, tarım aletlerinde çiftçinin ?balon' tabir ettiği iplament lastikler var. İplament lastikler, alçak havada daha fazla zemine basarak toprak yapısını bozmayan lastikler. Bu römork lastiğini de Türkiye'de biz üretiyoruz. Bunu kullanan römork tarlayı ezmediği gibi, daha fazla yük taşıma olanağına sahip. Türkiye'de artık 100 beygir gücün üzerinden traktörler satılıyor. Bu traktörün arkasına da 3,5 tonluk değil, 10-15 tonluk römork bağlanıyor.? dedi.

"NORMAL LASTİK 1800 KİLO, İPLAMENT LASTİK 6 TON YÜK TAŞIYOR"

Abdullah Çabuk, bu tür lastiklerin kullanımının her geçen gün arttığına işaret ederek, ?Bu tür lastikleri Türkiye'de tek biz yapmaktayız. Bu iplament lastiklerin en önemli özelliği; toprakta esneyerek ve yuvarlanarak gitmesi. Geniş tabanlı olduğu için bundan dolayı da hem toprağın yapısını bozmaz, hem de kullanılan araca zarar vermez. İkinci bir amörtisör görevi görür. Normal römork lastikleri 90 santim boyunda, 20 santim genişliğinde. Ancak bu lastik 60 santim genişliğinde 1 metre boyunda. Ayrıca, normal lastikler 1800 kilo yük taşırken bu lastikler ise tek başına 6 ton yük taşır. Fiyat olarak da sadece diğerlerine göre iki katına satılmakta. Ayrıca, bir iki ay içinde 740 ebadında yeni lastikler çıkacak.? şeklinde bilgi verdi.

Avrupa'da da buna benzer römorklarda da daha geniş lastikler kullanıldığına işaret eden Petlas Lastik Sanayi ve Tic. A.Ş Zirai Ürün Satış Müdürü Abdullah Çabuk, şöyle dedi: ?Bizde öncelikle binek lastikler, kışlık ve yazlık lastikler olarak çıkıyor. Radyal lastik olarak 120 çeşit traktör lastiğimiz var. 60 çeşit ise zirai alet ve römork lastiğimiz mevcut. Ayrıca, her geçen gün müşteri istekleri doğrultusunda ürün gamımıza yeni ürünler eklemekteyiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber