Lise öğrenim süresinin dört yıla çıkarılması, yeni mağduriyetlere yol açtı.

Haber Giriş : 18 Eylül 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl puanla süper lise statüsündeki Çiğli Ahmet Adnan Saygun Lisesi'ne kayıt yaptıran, ancak hazırlık sınıfını geçemeyen öğrenciler bu yıl ortada kaldı.
2005-2006 eğitim yılıyla birlikte uygulamaya konulan 'ortaöğretimin yeniden yapılandırılması' projesi yeni mağdurlar yarattı. Yeni sistemle süper liseler Anadolu lisesine dönüştürüldü ve lise eğitimi dört yıla çıkarılarak, hazırlık sınıfları kaldırıldı.

Tasdiknameleri hazır
Uygulamayla pek çok Anadolu, Anadolu meslek, Anadolu teknik, süper lise gibi okullarda hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler geçirilerek mağdur olmaları engellendi. Ancak, geçen yıl puanla Çiğli'deki süper lise statüsündeki Ahmet Adnan Saygun Lisesi'ne giren, fakat hazırlık sınıfını geçemeyen öğrenciler, bu yıl ortada kaldı.
Okul idaresi, hazırlıkta başarılı olamayan 20 öğrencinin tasdiknamelerinin alınmasını istedi. Çocuklarının aynı okulda bir yıl önce birlikte okudukları sınıf geçmiş arkadaşlarıyla okuyacağını sanan veliler, eğitim yılının ilk haftası geride kalmasına karşın kayıtlarını yaptıramadı.
Veliler büyük şaşkınlık içinde. Veli Nurten Dokur, şunları söyledi: "Milli Eğitim Bakanlığı sayıları 450 bine ulaşan lise birinci sınıfta bir ya da daha fazla dersten başarısız olan öğrencileri affedip, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçmelerini sağladı. Çocuklarımız en az 4.00 diploma notuyla süper liseye girdi, hazırlıkta İngilizceden kaldılar.


Bir yıl kaybedecekler
Ancak okul idaresi, tasdiknameleri alıp, çocuklarımızı düz liseye kaydettirmemizi istiyor. Eğer böyle olursa çocuklarımız bir yıl fazla okuyacak. Oysa Milli Eğitim Bakanı'nın belirttiği gibi, çocuklarımızın kendi okullarının devamında bir üst sınıfa kaydedilmesi gerekiyor. Öğrenim süreleri de toplam dört yıl olmalı. Hem Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne hem de Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurduk, henüz hiçbir yanıt alamadık. Bu işin doğrusunu bilen yok."
Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Ethem Dağlı ise, "Bakılıyor, gereken neyse yapılır, soruşturuluyor" demekle yetindi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber