Samsun İl Müftüsü Hayrettin Öztürk: Protokol camisi diye isim olmaz

Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, Samsun'da külliyesi olan protokol camisi diye adlandırılan büyük bir camiye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Protokol camisi söyleminin ayrışmacılık anlamında caminin ismi olacak manasında söylenmediğini belirten Müftü Hayrettin Öztürk, bunun bir benzetme olduğunu caminin büyüklüğünü gösterme manasında kullanıldığını vurguladı.

Camilerin insanlık tarihi ile yaşıt olduğunu kaydeden İl Müftüsü Öztürk, ilk mabedin Kabe ikincisinin Mescid-i Aksa ondan sonra ise üçüncü mabed olarak Peygamberimiz tarafından yapılan Kuba Mescidi olduğunu belirtti. Peygamberimiz döneminde camilerin birçok fonksiyonu olduğunu hatırlatan Öztürk, camilerin o dönem sadece ibadet merkezi olarak kullanılmamış aynı zamanda sosyal içerikli çalışmalarında yapıldığı yerler olduğunu kaydetti. Buradan yola çıkarak kendilerini de Karadeniz Bölgesi'nin incisi olan Samsun'da külliye tarzında büyük bir caminin yapılmasını arzu ettiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, ?Samsun'da 3 bin 700 civarında camimiz var. Ama Samsun'da büyük bir camiye de ihtiyaç var. Basında yazılıp çizildi Samsun'da ?Selatin Camisi' ya da ?Protokol Camisi' gibi bu caminin adı bunlardan birisi olamaz. Zikredilen isimler sadece birer lakaptır. Yani bu isimlerle anılıyor olması yapılacak olan caminin büyük olduğunu böyle bir eser yapılacak anlamı taşır. Caminin adı yapılmaya karar verildikten sonra oturulur konuşulur ve güzel bir isim konulur." dedi.

Müftü Öztürk, "İlimizde külliye şeklinde yapılacak bir camiye ihtiyacı var. Yapılacak olan camide parkıyla, derslikleriyle, kitap okuma salonlarıyla, engelli ve kadın cemaatimizin faydalanabileceği, çocukların oynayacağı parkıyla, 4 minaresinin siluetinin denize düşeceği bir camiye ihtiyaç vardır. Yeri henüz netleşmedi ancak çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda başından bu zamana kadar yardımlarını esirgemeyen başta Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç olmak üzere Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'a teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber