'İzmir'i 30-40 yıllık vizyonla yeniden planlamamız lazım'

CHP İl Başkanı Ali Engin, Türkiye genelinde başlatılan şehir yenileme çalışmalarıyla birlikte İzmir'in 30-40 yıllık bir vizyonla yeniden planlanması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2012 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'in ve İzmirlilerin standartının yükseldiğini, bu sebeple sanayi sektörünün çekildiğini belirten Engin, bunun yerine sağlık turizminin hedef olarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Zaman Gazetesi Ege Bölge Yayın Temsilcisi Vahit Yazgan'ı ziyaret eden CHP İl Başkanı Engin, şehir yenileme çalışmalarının gecekondu ve şehir merkezinden olmak üzere çift yönlü başlaması gerektiğini kaydetti. Şehir merkezindeki binaların ada ve parsellerini birleştirme yöntemiyle daha fazla yeşil alan oluşturulabileceğinin altını çizen Engin, ?Kent merkezinin mümkün olduğunca yüksek yapı yoğunluğundan arındırılması, büyük trafik yükünden kurtarılması, ileride İzmir'in hedeflediği turizm kenti, hizmet kenti, kongreler kenti amacına uygun dizayn edilmesi lazım. Burayı trafik meydanına çevirirseniz, trafik yükünü arttırırsanız, otoyola dönüştürürseniz turizm kenti yapamazsınız. Kent merkezinde turizm olmazsa hiçbir yerde olmaz. İZBAN, dikkat ederseniz Efes ve Bergama'ya demiryolu ağı yapıyor. Alsancak Limanı'ndan terene binen turist, Efes ve Bergama'yı ziyaret edip gemisine tekrar binerek ülkesine dönecek. Bu açıdan kent merkezi çok önemli.? dedi.

Sadece AVM'lerin kamu alanlarına ve şehir merkezine yapılma fikrine karşı olduklarını belirten Engin, ?Alsancak Limanı'nın yıkılması, AVM yapılması, kent merkezindeki kamu arazilerinin korunması bizce çok önemli. Yoksa biz sermayeye karşı değiliz. Bayraklı Turan bölgesine yapılabilir, 3,5-4 emsal var orada. Gecekonduları yıkıp AVM de yapsın, büyük otel de yapsın, tam tersine iyi olur ama sen bunu Alsancak'a yapma. Buraları şehrin kalbi. Artık İzmir'e sanayi 10-15 yıl gelmez, çünkü işgücü pahalı. İzmirlinin standartı ve beklentisi yüksek. Sanayi başka yere yapılıyor. Burada farklı enstrümanlara ihtiyaç var. Burada turist sayısını 5 milyonlara çıkarmamız lazım.? şeklinde konuştu.

Sağlık ve termal turizmine yoğunlaşılması halinde 500 milyar dolarlık pastadan pay alınabileceğini belirten Ali Engin, ?İzmir'i sanayi değil, sağlık ve turizm öncelikli bir şehir yapmalıyız. Avrupa'daki sağlık harcamalarını buraya kaydırmamız lazım. Orada yıllık 500 milyar dolar sağlık harcaması var. Bunun yüzde 1'ini bile alsak, kişi başına bin dolar sağlar. İstesek de sanayi gelmez. Avrupa'dan kaçan buraya mı gelir? Bin 500-2 bin bin lirayı hiçbir sanayici işçiye vermez çalıştırmaz. Körfezde yüzülebilirlik hedefi var. Kıyı tasarımı var, projeleri bitti. 35 km.'lik kıyı yeniden tasarlanıyor. Balık tutulabilecek, yüzülebilecek, yani kısacası kent ihtiyaçlarına, vizyonuna uygun bir yerel seçim stratejisi hazırlamamız lazım. Önümüzdeki 30-40 yılı yeni bir vizyonla planlamamız lazım. Ayın 13-14'ünde, ?İzmir Geleceğini Arıyor' diye bir sempozyum yapacağız. Gerçekten İzmir geleceğini aramalı.? dedi.

Kadifekale'deki evler yıkılarak 600 bin metrekare yeşil alan oluşturulduğunu, bu sayede şehrin güzelliğinin ortaya çıktığını belirten CHP İzmir İl Başkanı, ?Efendim, Bornova'daki Karayolları arazisine konut yapalım, satalım. Limana AVM yapalım, özelleştirmesi kolaylaşır. Alsancak Stadı'na ihtiyaç yok, Örnekköy'e yapalım. Yanına da bir AVM yapalım. Bunlar çok kolay işler. Havagazı gibi yeni bir tesis yapabiliyor musun, 300 milyon lira değerinde? İstenen büyüklükte gökdelen yapılabilir. Yok kardeşim, ben tarihî yapıyı restore ediyorum. Bakın Kadifekale'de gecekondular yıkıld, 600 bin metrekare yeşil alan oldu. Bunun altında Agora kazıları var. İzmir'e bunlar değer katar, yeni binalar değil. Tabii ki yeni binaların getirisi var, zaten bu gecekonduları yıkıp yerine bina yapacağız. Bina yapacak çok yerimiz var. Ayrıca kent merkezindeki eskimiş apartmanlar belirli bir planlamayla yıkılarak, ada ve parsel birleştirmeleriyle yeşil alanlar çoğaltılabilir. Binaların araları yarı yarıya düşürülse çok iyi olur. Böyle çalışmalar yapılırsa bizim öngörümüz, İzmir yedi sekiz yılda 5 milyon turist alabilir. Şu anda 1 milyon alıyor, kruvaziyerler olmasa onu da alamayacağız.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber