Fazla Personel İhtiyaç Olan Yere Gönderilecek

Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetleri sınıfındaki personelin dağılımında yaşanan dengesizliği gidermek amacıyla yeni bir uygulama başlatacaktır. Buna göre önce tüm personelin hizmet puanları ilan edilecek, sonra gelen itirazlar değerlendirilecektir. Hizmet puanlarının itirazlarla kesinleşmesinden sonra eş ve sağlık durumu özürleri de göz önüne alınmak suretiyle en düşük hizmet puanına sahip olan fazla personel ihtiyaç duyulan ilçe, belde veya köye gönderilecektir.

Haber Giriş : 21 Eylül 2005 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : B.10.0.PER.0.00 - 134083
Konu : Personelin Dengeli Dağılımı 05.09.2005

GENELGE
2005/137

Sağlıklı yaşama ve sağlık hizmetlere ulaşma hakkı insanın en temel haklarındandır. Kişilerin ihtiyaç duyduğu tıbbi yardımı alamaması telafisi imkansız sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.

Devletin sunmakla yükümlü olduğu sağlık hizmeti mahiyeti gereği geciktirilemez ve ertelenemez niteliktedir. Dolaysıyla sağlık hizmetlerinin önem ve önceliği nedeniyle ihtiyaç duyulan personelin yeterli ve dengeli istihdamı zorunluluk arz etmektedir.

Ancak, sağlık hizmetlerinin sunumuyla ilgili uygulamalar göz önüne alındığında, sağlık hizmetleri sınıfındaki personelin il içinde; il merkezi ile ilçeleri, beldeleri ve köyleri ve basamaklar arasında personelin dağılımının dengeli olmadığı bilinmektedir. Bu durum sağlık hizmetlerinin vatandaşa ulaştırılması ve sunumunu önemli ölçüde olumsuz olarak etkilemektedir.

Bilindiği üzere, Anayasa'nın 56'ncı maddesinde ?Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir?? Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler...? hükmü; 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 8'nci maddesinin (C) fıkrasında ?.....memurların lüzumu halinde il içinde nakil ve tahvilleri mensup olduğu il idare şube başkanlarının inhası üzerine valiler tarafından icra edilmekle beraber mensup oldukları Bakanlıklar veya genel müdürlüklere sebepleriyle bildirilir.? hükmü; Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 28'nci maddesinin ikinci fıkrasında ise ?İl içinde personel dağılım cetvelinde belirlenen sayının üzerinde personel çalışan hizmet birimleri ile ihtiyaç halinde il ve ilçe merkezinden ilçe, belde ve köylere, ilçe merkezinden belde ve köylere, atama dönemine bağlı kalmaksızın ve hizmet puanı esasına göre valiliklerce resen atama yapılır. Bu suretle atanan personel atandığı yerde hizmetine ihtiyaç kalmazsa eski veya muadili, münhal kadro bulunan hizmet birimine Valilikçe atanır. Bu atamalar Bakanlığa bildirilir.? hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda belirtilen sebeplerle; istenilen düzeyde sağlık hizmeti sunumunu teminen sağlık hizmetleri sınıfına mensup tüm personelin unvan ve branşlar itibariyle hizmet puanlarının ilan edilmesi, hizmet puanlarına itiraz edenlerin itirazlarının Bakanlık aracılığı ile değerlendirilmesi suretiyle kesinleşmesinden sonra, mazeret durumları dikkate alınmak ve en düşük hizmet puanlarından başlamak kaydıyla, personel dağılımına göre fazlalık bulunan birimlerden ihtiyacın en fazla olduğu birimlere yukarıdaki hükümler gereğince atama yapılması ve yapılan atamalar hususunda genel hükümler çerçevesinde değerlendirme yapmak üzere Bakanlığa bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Recep AKDAĞ
Bakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber