Türkiye AİHM'de 20 davada daha suçlu bulundu

Haber Giriş : 21 Eylül 2005 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

(AİHM) Türkiye aleyhine açılmış 22 davayı sonuçlandırdı. Mahkeme, 20 davada Türkiye'yi suçlu bularak, 133 bin Euro tazminata mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM) Türkiye aleyhine açılmış 22 davayı sonuçlandırdı. Mahkeme, 20 davada Türkiye'yi suçlu bularak, 133 bin Euro tazminata mahkum etti.

AİHM'nin dün sonuçlandırdığı en önemli dava Ahmet Dizman davası oldu. Ahmet Dizman, 1994 yılında Adana Terörle Mücadele Birimi'nden evine gelen iki polis tarafından 'İki HADEP üyesinin cenazesine katıldığı' gerekçesiyle kaçırıldığını ve ıssız bir yere götürülerek sorguya çekildiğini iddia ederek AİHM'ye dava açmıştı.

Dizman'a sorgu esnasında ağır işkence yapıldığını tespit eden mahkeme, Dizman'a maddi tazminat olarak 5 bin, manevi tazminat olarak 15 bin Euro verilmesini kararlaştırdı. Demokrasi Barış Partisi eski Diyarbakır yöneticileri; Abdülkadir Aydın, Edip Samancı ve Semir Güzel'in Türkiye aleyhinde yaptıkları başvuru ise dostane çözümle sonuçlandı. Mahkeme, başvuran diğer davalıların şikayetlerini de yerinde bularak Türkiye'yi toplam 20 davada haksız, 2 davada da haklı buldu. Devletin arsa bedellerini geç ödediği gerekçesiyle yapılan 3 başvuru da Türkiye aleyhine sonuçlandı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber