Yozgat'ta uranyum madeni arama çalışmaları sürüyor

7 bin 800 ton uranyum rezervi tespit edilen Sorgun ilçesinde sondaj çalışmaları sürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2012 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki uranyum madeni rezervinin dörtte üçü Yozgat'ta bulunuyor. 7 bin 800 ton uranyum rezervi tespit edilen Sorgun ilçesinde sondaj çalışmaları sürüyor.

Geçen yıl Yozgat'ın Sorgun İlçesi'ne bağlı Mehmetbeyli, Temrezli ve Akoluk köyleri civarında yapılan sondaj çalışmaları sırasında 7 bin 800 ton uranyum madeni tespit edilirken, bu yılda aynı bölgede 50 ye yakın sondaj çalışması yapılacak. Sorgun dışında bu yıl ayrıca Yerköy'e bağlı Saray Beldesi ile Şefaatli ilçesinde da uranyum madeni için sondaj çalışması yapılacak.

Bölgede yapılan sondaj çalışmalarını yürüten şirketin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Sabri Duransoy, bölgede önemli ölçüde uranyum madeni rezervi bulunduğunu belirterek, "Proje gerçekten kesintisiz devam ediyor. Geçen yıl yaptığımız 40-50 sondaj sonucunda bu bölgede 7 bin 800 ton kadar uranyum rezervine rastlamıştık. Bu sene yine 50 civarında sondajımız var eksik kalan yerlerde aramalarımızı yapıp çalışmalarımızı kış mevsimine kadar sürdüreceğiz. Bu sondaj çalışmalarımız yaklaşık 2 buçuk yıl daha sürecek. Burada 7 bin 800 ton civarında bir rezerv tespit edilmişti yapılan yeni sondaj çalışmaları rezervi artırma amaçlı değil sadece eksik kalan sondajlarımızın tamamlanması ve bize önümüzdeki yıllara dair önümüzü görmememize ve aydınlatıcı olmasını sağlayacak sondajlardır." dedi.

Çalışmaların Sorgun ilçesinde üç köyünde yapıldığını ve bu sene farklı bölgelerde yapılacağını ifade eden Duransoy, "Yine Yerköy ilçesine bağlı Saray beldesi ile Şefaatli ilçesinde ona bağlı köylerde de araştırmalarımızı sürdüreceğiz. Yaklaşık 100 kilometreyi aşan bir arazi üzerinde bu sondaj çalışmalarımız sürecek. Uranyum rezervinin artması gerçekten bir kısmet meselesidir. Yapılan sondajların sonucunda ne çıkar nasıl verilere ulaşırız bunları bugünden görmek tahmin etmek mümkün değil ama bizimde umudumuz daha yüksek değerlere ulaşırsak bundan memnun ve mutlu oluruz." diye konuştu.

Türkiye'de bilinen ve tespit edilmiş uranyum rezervlerinin yaklaşık dörtte üçlük bölümünün Yozgat bölgesinde olduğunu vurgulayan Duransoy, "Burası uranyum bakımından zengin bir bölge olduğu tespit edilmiş Orta Anadolu'nun bütün kesişme noktası Yozgat Sorgun ilçesidir. Türkiye'nin batısından doğusuna kuzeyinden güneyine bütün ana yolların geçtiği orta nokta sayılır dolayısıyla burada yıllardır süre gelen tarım ve hayvancılığa bağımlılık var. Buraya kurulacak büyük sanayi tesisi ile birden bire çehre değiştirebilir buradaki sosyal yapıyı ekonomik yapıyı çok büyük ölçüde olumlu yönde değiştirecek projedir." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber