YÖK'ün disiplin cezası Teziç'le Alkış'ı karşı karşıya getirdi

Haber Giriş : 22 Eylül 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, 25 yıllık tarihinde ilk kez, Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) eski başkanına disiplin cezası verdi. 8 yıl Yıldız Teknik Üniversitesi'nde rektörlük, 2003-2004 döneminde de ÜAK başkanlığı yapan Prof. Dr. Ayhan Alkış'ın maaşının 8'de biri kesildi.

Buna gerekçe olarak, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Başbakanlık için hazırladığı ?Acil Afet Yönetimi' projesi gösterildi. ?Projede mevzuata aykırı işlem yapıldığı ve haksız para temin edildiği' iddiaları sebebiyle başlatılan soruşturma neticesinde eski rektör suçlu bulunurken, projenin başkanlığını yapan eşi Doç. Dr. Zübeyde Alkış'a da aynı ceza verildi. Üniversite ise projeden aldıkları 500 milyar lirayı faiziyle birlikte geri ödemesi için Alkış çiftine 15 gün önce ihtar çekti. Ayhan Alkış'ın geçen sene yasa değişikliğiyle birlikte YÖK başkanı olması gündeme gelmişti. Yasa taslağı konusunda Başbakan'la görüşen ekibin başında yer alan Alkış, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in de tepkisini çekmişti. Mahkemeye başvuracağını belirten Alkış, ?Savunmamız alınmadan ceza verildi. Konu bir husumete dayanıyor. YÖK Başkanlığı'na aday gösterildiğim için haksızlığa uğradım.? dedi.

Olay, Alkış'ın rektörlüğü sırasında Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Başbakanlık için hazırladığı ?Acil Afet Yönetim Bilgi Sistemi Projesi'ne dayanıyor. Rektör'ün eşi Zübeyde Alkış'ın başkanlığını yaptığı proje, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun dikkatini çekti. Yapılan inceleme sonucu bir raporla YÖK'e iletildi. Konunun soruşturulmasının istendiği raporda şu bilgilere yer verildi: ?Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nün 3 trilyon lira karşılığında Başbakanlık'a verdiği hizmetin ne olması gerektiği ve aradan geçen süre zarfında verdiği ifade edilen hizmetin ne olduğu ve yeterliliği konusunda tatminkar bir kanaat elde edilemedi. Gönderilen paranın önemli ölçüde harcandığı, 1,5 trilyon lira civarındaki bir paranın 500 milyar liralık kısmının bizzat üniversitenin rektörü ve aynı üniversitede akademisyen olduğu anlaşılan eşi ve birkaç öğretim üyesi arasında paylaşıldığı anlaşılmıştır.?

YÖK de Alkış çifti hakkında soruşturma açtı. Yükseköğretim Denetleme Kurulu'nca yapılan soruşturma raporunda projede, ?hem çalışan elemanların niteliklerinin, hem de devletten para alma esas ve usullerinin mevzuata uygun olmadığı' kaydedildi. YÖK raporunda ?projede istenen hizmetin yerine getirilmemesi ve paranın büyük kısmının Alkış çifti tarafından alınması' gerekçesiyle görevli öğretim üyelerinden parayı iade etmeleri istendi. Raporda, iki öğretim üyesinin Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 8. maddesinin (i) bendine göre ?aylıktan kesme cezası' ile cezalandırılması teklif edildi. ?Hizmet içinde taşıdığı resmi sıfatın gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak? maddesine göre yapılan Denetleme Kurulu'nun teklifini, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç 29 Mart 2005'te onayladı. Karar 5 Nisan 2005'te üniversiteye bildirildi. Disiplin cezası nedeniyle harekete geçen Yıldız Teknik Üniversitesi de eylül ayı başında projede görev yapan hocalara ihtar çekerek aldıkları paranın faiziyle birlikte iade edilmesini istedi. İhtar yazısında Alkış çiftinden yaklaşık 500 milyar lira talep edilirken, diğer görevlilerle birlikte geri ödenecek para 896 milyar liraya ulaştı.

İki dönem üniversitenin rektörlüğünü yapan ve 1 Ağustos 2003-31 Temmuz 2004 tarihleri arasında ÜAK Başkanlığı'nı yürüten Alkış, 5 Ağustos 2004'te görevini yeni seçilen rektör Prof. Dr. Durul Ören'e bırakmıştı. Alkış, 2004'te hükümetin hazırladığı YÖK Yasa Taslağı'nın gündemde olduğu sıralarda başında kendisinin olduğu bir rektör ekibiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmiş ve çözüm önerilerinde bulunmuştu. Adı, kanun değişikliğinden sonra ?YÖK Başkanlığı' için gündeme gelmişti. YÖK Başkanı Teziç de bilgisi dışında yapılan ziyarete tepki göstermişti. Hükümete yakın gözüktüğü için eleştirilen Prof. Alkış, sonraki günlerde hükümete yönelik aleyhte açıklamalarda bulunmuş, bu yüzden iktidarla da arası açılmıştı.

?Cezanın nedeni YÖK'e aday gösterilmem'

Ayhan Alkış, idari yollardan hakkını arayacağını ve kendisine ceza verenlere karşı dava açacağını söyledi. Alkış, ?Uğradığım haksızlığın tek nedeni birilerinin beni YÖK Başkanlığı'na aday göstermesidir. Türkiye'de bir yerlere aday olmanın sıkıntısını biliyordum.? dedi. Projeyle ilgili Başbakan imzalı gizli raporda soruşturma açılmaması kararı verildiğini anlatan Alkış, verilen cezanın dayandığı hiçbir yasal hüküm bulunmadığını ileri sürdü. Savunma alınmadan ceza verildiğini söyleyen Alkış, ?İşlemlerin mevzuata uygun olduğuna dair elimde YÖK Denetleme Kurulu raporu var. Buna rağmen YÖK Başkanı re'sen ceza verme yetkisine dayanarak bu cezayı vermiş.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber