Fiyatların düşüklüğü ve verim kaybı çiftçiyi mağdur etti

Adana Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, mısır fiyatlarının düşüklüğünün ve verim kaybının çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgiç, soya fasulyesinde ise gümrük vergisinin kaldırılmasının, küspesinde de yüzde 13.5'ten yüzde 5'e düşürülmesinin üreticiye vurulmuş bir darbe olduğunu kaydetti.

ATB Meclis Başkanı Bilgiç, mısır ve soyada oluşan piyasa şartları, buna bağlı olarak gelişen fiyatlar, hava şartlarının değişken olması sebebi ile bu ürünlerde yaşanan verim kaybı, çiftçinin bundan nasıl etkilendiği ve soyaya uygulanan gümrük vergileri konusunda bir açıklama yaptı.

Ağustos sonlarına doğru birinci ürün mısır, eylül içerisinde başlayan birinci ürün soyu fasulyesinin piyasaya arzının devam ettiğini aktaran Bilgiç, bu ayla birlikte Çukurova'da ikinci ürün mısır ve soya hasadına da başlandığını duyurdu. Bu yıl bütün ürünlerde ve bölgelerde hava şartlarıyla alakalı olarak, verim kayıplarının yaşandığını vurgulayan ATB Meclis Başkanı, ?Üreticilerimiz, bu verim kayıplarından dolayı, yüzde 10 ile 20 arasında zarar görmüşlerdir. Buna paralel olarak mısır fiyatının da, geçtiğimiz yıla göre en az yüzde 10 aşağı başlayarak, üreticilerin mağduriyetinin arttığını vurguladı.

Bilgiç, çiftçilerin ürünlerindeki kazançlarıyla, geçimlerini sağlamak ve sürdürülebilir tarımı devam ettirerek, gelişen teknolojiye ayak uydurmak, makine ve ekipmanlarını yenileyerek, hem kendini ayakta tutmak, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak zorunda olduklarına dikkat çekti.

Bu yılın başında tonu 450 dolar seviyesinde devam eden soya fasulyesi ve küspe fiyatlarının, nisan ayı başlarında 550 dolara, ağustosta ise zirve yaparak 700 doların üzerine çıktığı bilgisini veren ATB Meclis Başkanı Bilgiç, ?Dünyadaki fiyat artışlarına söyleyecek bir sözümüz yoktur. Fakat eylül ayı başında büyük çoğunluğu bölgemizde yetişen soya fasulyesinin hasadı başlarken, gümrük vergilerinin fasulyede sıfırlanması, küspe de yüzde 5'ler seviyesine çekilmesi yüzde 97 dışa bağımlı olduğumuz soya üreticisine vurulan ciddi bir darbedir. Gümrük vergilerinin kaldırılmasına karşı değiliz. Bu vergilerin zaman zaman uygulanıp kaldırılması doğru bir yaklaşımdır. Ama burada zamanlama hatası yapılmıştır. Soya fasulyesi ve küspesinin fiyatının dünyada yükselişe başladığı mart, nisan aylarında gümrük vergilerinin sıfırlamak kaydıyla ülkemizde bunları kullanan hayvancılık ve tavukçuluk sektörlerine en az 5?6 ay yüzde 8 iyileştirme sağlanmış olurdu.? diye konuştu.

Çukurova bölgesinin, toprak yapısı ve iklim şartları bakımından soya yetiştiriciliği için en uygun yer olduğunu kaydeden Bilgiç şunları söyledi: ?Bu ortamı daha iyi hale getirmek, bölgemizdeki üreticilerimizi, soya ekimine teşvik etmek, yetkililerin görevi olmalıdır. Bu görevlerini yaparken de uyguladıkları politikalarla yüksek oranda dışarıdan ithal ettiğimiz, soya fasulyesi ve küspesini ne kadar azaltabilirsek içerdeki üreticiye o kadar destek olmuş oluruz. Yerli üreticiye verilecek güven ve küçük desteklerle, biz inanıyoruz ki dışa bağımlılığımız her geçen yıl daha da azalacak, bununla beraber soya üreticisi de emeğinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşayacaktır. ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber