Üniversitedeki konferans Yassak hemşerim!

Haber Giriş : 23 Eylül 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi ve Sabancı üniversitelerinin düzenlediği Uluslararası Ermeni Konferansı, başlamasına saatler kala mahkemece çok garip gerekçelerle durduruldu

Boğaziçi Üniversitesi'nde bugün başlayacak ve 25 Eylül'e kadar sürecek "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları" konferansı bu kez de mahkeme engeline takıldı.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Hukukçular Birliği Derneği Başkanı Avukat Mustafa Özkurt ile Yönetim Kurulu üyeleri Avukat Kemal Kerinçsiz, Avukat Namık Nas, Avukat Zekeriya Şerbetçioğlu ile Avukat Akif Tanrıöver tarafından 10 gün önce "yürütmenin durdurulması istemiyle" yapılan başvuruyu verdiği ara kararda oy çokluğuyla ile kabul etti.

Mali kaynak soruldu
Mahkeme, 19 Eylül'de aldığı ve davacı tarafa dün ulaştırılan ara kararında Boğaziçi ve Sabancı üniversitelerinden şu istemlerde bulundu:

* Dava konusu idari işlemin hangi idari süreçle tesis edildiği, söz konusu işlemle ilgili olarak herhangi bir idari birime bildirimde bulunup bulunulmadığı sorularak, işlem ve sair belgelerin onaylı örnekleri,

* Konuşmacıların hangi kriterlerin göz önüne alınması suretiyle seçildiğinin sorularak konuya ilişkin bilgi ve belgelerin, (Başvurular, yayın listesi, akademik kariyer ve değişik görüş sahibi olma ve benzeri) onaylı örneği,

* Toplantının görüşünü ifade edecek olan herkesin katılımına açık olarak düzenlenip düzenlenmediği, farklı bir ifade ile toplantıya farklı görüş sahiplerinin katılımına imkan tanınıp tanınmadığı, değişik görüş sahiplerinin temsil edilmeleri yönüyle davet edilip edilmediği,

* Şayet toplantı dar çerçeveli bir katılım ile düzenlendiyse katılımcıların hangi kriterlere göre belirlendiği sorularak, ilgili tüm bilgi ve belgeler (başvurular, yayın listesi, akademik kariyer bilgisi, referanslar gibi),

* Konuşmacı ve katılımcıların ulaşım ve konaklama giderleri ile konferans giderlerinin ne şekilde karşılandığı, şayet sözü edilen gider üniversiteler ve katılımcılar dışındaki kişilerce karşılanıyorsa sponsor olan gerçek veya tüzel kişilerin ne şekilde belirlediği sorularak tüzel ve gerçek kişilerin tümünü gösteren listenin onaylı bir örneği.

30 gün savunma süresi
Kararda, daha sonra şöyle denildi: "Bu ara karar gereklerinin yerine getirilmesi ve savunma için kararın davalı Sabancı ve Boğaziçi üniversitelerine tebliğinden itibaren 30 gün süre verilmesine, yürütmenin durdurulması isteminin ara karar gerekleri yerine getirilinceye ve davalı idare savunması alınıncaya kadar kabulüne, verilen süre geçtikten sonra yeniden incelenmesine, ara karar gereklerinin süresinde yerine getirilmemesi halinde dosyada mevcut bilgi ve belgelere göre karar verileceğinin bildirilmesine oy çokluğuyla karar verildi."

1 üye karara muhalif kaldı
Karara katılmayan üye Fetih Sayın ise karşı oy yazısında şu ifadeleri kullandı: "Dava konusu toplantı yapılmasına ilişkin kararın idari yargı yerlerinde dava konusu edilebilecek nitelikte idari işlem kimliği taşıyan bir karar olmadığı gibi istemin 2577 sayılı yasanın 2. maddesinin 2. fıkrası hükmüne de aykırı olduğu, davanın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 15/1-b maddesi uyarınca incelenmeksizin reddinin gerekeceği görüşüyle aksi yönde oluşan çoğunluk görüşüne katılmıyorum."

25 Mayıs'ta yapılacaktı
Karar, Boğaziçi Üniversitesi'ne tebliğ edilirken İstanbul Valiliği ile Sarıyer ve Beşiktaş Emniyet Müdürlükleri de, konferansın engellenmesi için bilgilendirildi.

Bilgi, Boğaziçi ve Sabancı üniversitelerinin ortak girişimiyle 25 Mayıs'ta Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenmesi planlanan konferans, tepkiler üzerine 24 Mayıs'ta ertelenmişti. Boğaziçi Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, "Henüz gerçekleştirilmemiş olan bir konferansın içeriğiyle ilgili peşin hükümler öne sürülmesinin, bir devlet üniversitesinin bilimsel özgürlüğünü zedeleyeceğinden kaygı duyuyoruz. Bu şartlar altında ve toplantıyı gerçekleştirmenin doğurabileceği sonuçlar karşısında toplantının ertelenmesinin daha uygun olacağına karar verdiğimizi Türkiye kamuoyuna bildiririz" ifadeleri kullanılmıştı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ermeni tezlerini destekleyen bildirilerin de gündeme gelmesi beklenen uluslararası konferansı Türk milletini arkadan hançerlemek olarak değerlendirmişti. Dünyanın hiçbir ülkesinde üniversitelerin özerklik ve özgürlüğünün 'sorumsuzluk' diye yorumlanamayacağını ifade eden Çiçek, bu konferansın tanı bir sorumsuzluk ve ciddiyetsizlik olduğunu belirtmişti. Başbakan Erdoğan ise konferansla ilgili "Bırakalım herkesin ne söyleyeceğini, ne söylediğini görelim" demişti.

Rektörler: Özgürlüğümüzü korumak için tüm haklarımızı kullanacağız
Ermeni Konferansı'nın mahkemece durdurulmasından sonra Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu yaklaşık 1.5 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası Soysal şu açıklamayı yaptı: "İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına uymak zorunda olduğumuzu, ancak bilimsel özgürlük ve üniversite özerkliğinin korunması için tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz." Rektörler daha sonra soruları yanıtladı:

* Toplantının başka bir yerde yapılması söz konusu mu?
- Soysal: Şu an için bir bilgi veremiyoruz. Bu konuyu değerlendirmekteyiz.

* Bu kararın AB nezdinde kötü etkileri olabilir mi?
- Soysal: Bunu, eminim ki herkes kendi nezdinde değerlendirecektir.

- Terzioğlu: Endişemiz, Türkiye'nin prestiji açısından bu kararın ciddi sakıncalar yaratacağıdır. Buna da üzülüyoruz. Bu benim kişisel görüşüm. Sadece AB süreci değil, bu Türkiye'nin çağdaş, uygar, demokratik, üniversiteleri özerk, akademik özgürlüklere sahip bir ülke olup olmadığı meselesidir.

* Konferans iki kez iptal edildi, yapmasaydık diye bir pişmanlık duyuyor musunuz?
- Soysal: Bu soruyu sorma hakkınız yok diye düşünüyorum. Çünkü pişmanlık kişisel bir duygudur. Kişisel değerlendirmeleri basınla paylaşmamanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber